Американският президент Доналд Тръмп днес заяви, че има намерение да произнесе речта си "За състоянието на съюза" на общо заседание на двете камари на Конгреса идната седмица, както бе планирано - на 29 януари, предаде Асошиейтед прес.

Това стана ясно от писмо, изпратено до председателката на Камарата на представителите, демократката Нанси Пелоси, която призова Тръмп заради временното спиране на финансирането на правителството да отложи речта си до решаването на този проблем.

В писмото си Тръмп отхвърля аргументите на Пелоси, че речта трябва да се отложи, защото заради спирането на парите за някои служби не може да се гарантира сигурността на конгресмените и сенаторите.

"Ще бъде много тъжно за нашата страна, ако (ежегодното обръщение) "За състоянието на съюза" не бъде произнесено навреме, както е предвидено, и - което е много важно - на обичайното място!", се казва в писмото на Тръмп.

Това писмо е поредният ход в рисковата политическа игра между президента и ръководителката на Камарата на представителите, които са в конфликт заради искането на президента да се отпуснат пари за стена по границата с Мексико, отбелязва Асошиейтед прес.

Всъщност президентът не може да говори на общо заседание на Конгреса без изричното съгласие и на двете камари.

Американските президент използват ежегодните послания до Конгреса, за да изложат вижданията си за положението в страната, да набележат основните задачи на вътрешната и външната политика. По традиция основната част на речта е посветена на икономиката.