Доналд Тръмп обяви, че ще обжалва присъдата на федералното жури в Манхатън по делото за опит за изнасилване на писателката и журналистка Джийн Карол и докато трае процедурата няма да плати обезщетението от 5 милиона долара.

Нюйоркско съдебно жури намери във вторник бившия президент Доналд Тръмп отговорен за сексуално насилие над писателката Е. Джийн Карол в универсален магазин в Манхатън през 90-те години на миналия век, но не носи отговорност за нейното предполагаемо изнасилване. Съдът го призна за виновен и в това, че я е оклеветил като я е нарекъл лъжкиня и присъди Карол да получи 2 млн. долара за уреждане на иска, както и още 3 млн. долара като обезщетение за клевета и уронване на репутацията ѝ.

"(Окръжният съдия на Ню Йорк Люис) Каплан ненавижда президента Доналд Тръмп повече, отколкото е възможно... Това дело никога не трябваше даже да бъде разглеждано... Цялата тази фалшифицирана мистификация - това е още една пародия на правосъдие и продължение на най-големия в историята лов на вещици", написа в социалната си мрежа Тръмп.

"Ще обжалваме това решение. Това е позор", каза още Тръмп във видеоклип.

Бившият президент, който води кампания за президентските избори през 2024 година, поддържа твърдението си, че не знае коя е Карол и нарече решението на съдебните заседатели срамно и лов на вещици.

"Нямам абсолютно никаква идея коя е тази жена. Присъдата е срам, продължение на най-големия лов на вещици за всички времена. Абсолютен срам!", написа още той в социалната си мрежа.

"По някакъв начин ще трябва да се борим с тези неща", каза още Тръмп. "Не можем да оставим страната ни да потъне в тази бездна. Това е позорно."

79-годишната Карол твърди, че Тръмп я е изнасилил в съблекалнята за луксозно бельо на луксозния универсален магазин Bergdorf Goodman през пролетта на 1996 г. Вчера Карол напусна сградата заедно с адвоката си Роберта Каплан, усмихната и със слънчеви очила, и влезе в кола без да говори с репортерите.

"Признаването на бившия президент на САЩ Тръмп за виновен по иска на писателката и бивша журналистка Е. Джийн Карол за тормоз и клевета няма да повлияе на отношението на американските избиратели към него",  каза в интервю за телевизия Ен Би Си бившият американски вицепрезидент Майк Пенс.

Зная, че това е просто пореден случай, поредната история, свързана с бившия президент, която силно привлича представителите на националните медии, но не мисля, че върху това е съсредоточено вниманието на американския народ, каза той.

Пенс се изказа също в подкрепа на Тръмп, като отбеляза, че той със сигурност "ще се защитава".

"През всичките четири и половина години, в които работих с (бившия) президент, нито веднъж не чух за подобно поведение от негова страна и не бях свидетел на това", отбеляза бившият вицепрезидент.