Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза снощи, че смята руския си колега Владимир Путин лично отговорен за руската намеса в изборите в САЩ през 2016 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тръмп каза това в интервю за телевизия Си Би Ес.

На зададен му въпрос дали смята, че Путин носи лична отговорност за намесата, Тръмп отговори:

"Точно както смятам себе си за отговорен за нещата, които стават в тази страна, така и той като лидер на своята страна, да, той е отговорен", каза Тръмп.

След това водещият го попита какво именно е казал той на Путин по този повод в разговора им на 4 очи в Хелзинки.

"(Аз бях) много убедителен..., че не можем да позволим (да става) нещо подобно. Дадох му да разбере, че ние няма да допуснем това, и то е точно така", каза президентът на САЩ, цитиран от ТАСС.

Изявленията на Тръмп на съвместната с Путин пресконференция в Хелзинки предизвикаха буря от критики в САЩ и други държави.

Говорителят на Белия дом Сара Сандърс заяви, че Тръмп е предупредил Владимир Путин, че Русия не трябва да се намесва в американските избори.

Тя добави, че САЩ полагат усилия да не допуснат руска намеса в междинните избори за Конгрес пред ноември.

"Ние предприемаме мерки, за да гарантираме, че те (Русия) няма да успеят да извършат това отново. За разлика от предишните администрации, сегашният президент наистина предприема решителни действия и провежда реформи, за да е сигурен, че това няма да се повтори", каза тя.

Сандърс добави, че "заплахата все още съществува". Според нея президентът предполага, че Русия "отново ще вземе на прицел изборите в САЩ".

Тръмп е намерил за интересна идея предложението на Путин по време на срещата на върха в Хелзинки за руска помощ в разследването на намесата в американските избори, но не е давал никакви обещания и не е поемал никакви задължения по този повод, каза още неговата говорителка.

Белият дом отрече и президентът на САЩ да е казвал в отговор на въпрос, че САЩ вече не са мишена на Русия.

В отговор на въпрос вчера дали САЩ все още са мишена на Москва Тръмп поклати глава и каза: "Не".

"Президентът каза "не" в смисъл, че няма да отговаря на въпроси", обясни по-късно Сара Сандърс.

Германският министър на външните работи Хайко Маас заяви, че обясненията, че Доналд Тръмп е имал друго предвид, когато говорел дали Русия се е месила в изборите в САЩ през 2016 г., не звучат "особено убедително".

На въпрос как оценява отказа на Тръмп от думите му, поставили под съмнение заключенията на американското разузнаване за руска намеса в изборите, той отговаря: "Очевидно това е опит да се ограничат щетите. Не изглежда особено убедително".

"Доста трудно е да правиш политика, когато информацията или фактите имат срок на годност 24 часа", каза Маас. "Изглежда такова е единодушното мнение и в Съединените щати", добави германският министър.

Маас имаше предвид безпрецедентния поврат в позициите на Тръмп - да признае, че Русия се е намесвала в президентските избори в САЩ през 2016 г., а ден преди това да приеме публично твърдението на президента Владимир Путин, че няма такава намеса, отбеляза ДПА.

"За съжаление атаките (на американския лидер) срещу ЕС, който Тръмп окачестви като неприятел, все още са факт. Като цяло европейската му обиколка показа, че поведението му е голямо предизвикателство за дипломацията", допълва германският министър.