Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристига днес на първото си официално посещение в Индия, съобщиха информационните агенции.

Визитата на американския лидер, придружен от първата дама Мелания Тръмп, започва от Ахмедабад, щата Гуджарат, родното място на индийския премиер Нарендра Моди. Тръмп ще говори на митинг, организиран на огромен стадион за крикет с над 100 000 места, а след това ще замине за град Агра, за да разгледа прочутия дворец Тадж Махал.

Двустранните разговори ще се състоят във вторник в Делхи. Президентът на САЩ ще се срещне с директорите на големите индийски компании, които имат бизнес интереси в Щатите.

Целта на визитата е да се активизират двустранните отношения, в които се появи напрежение заради търговски спорове. След като сключи търговски сделки с Китай, Канада и Мексико, Тръмп иска да постигне подобно споразумение и с Индия, за да осигури още пазари за американските стоки.

Напредъкът към сделка обаче е бавен и американският държавен глава неотдавна каза, че споразумение вероятно ще има по-скоро след изборите през ноември, предаде Ройтерс.

Създаването на работни места и стимулирането на производството е особено важно за преизбирането на Доналд Тръмп на изборите през ноември. Промишлената активност в САЩ се е възстановила през януари, но след свиване пет поредни месеца, отбелязва Ройтерс.