Бившият американски президент Доналд Тръмп пледира днес невинен по голямото съдебно дело за опитите му през 2020 г. за подмяна на резултатите от изборите в щата Джорджия, предаде Ройтерс, като се позова на подадените в съда документи.

Тръмп се отказа да изслуша и официалното повдигане на обвинение по делото, предаде Асошиейтед прес. Това означава, че няма да му се наложи да се яви в съда на изслушването за повдигане на обвинение, което съдията на окръг Фултън Скот Макафи бе насрочил за следващата седмица.

Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис повдигна на Тръмп 13 обвинения в престъпления, включително рекет, за оказване на натиск върху щатски служители за подмяна на загубата му на изборите през 2020 г. и за предполагаемо създаване на фалшив списък с избиратели, за да подкопае потвърждаването на победата на президента демократ Джо Байдън от Конгреса на САЩ, пише БТА.

Последните обвинения отбелязват четвъртото подвеждане под отговорност на Тръмп, откакто бившият американски президент започна кампанията си за преизбиране на президентския пост.

"Както е видно от подписа ми по-долу, с настоящото се отказвам от официално повдигане на обвинение и пледирам НЕВИНЕН по обвинителния акт по това дело", заяви Тръмп в подадения днес документ в съда на окръг Фултън.

По-рано този месец Тръмп и още 18 души бяха подведени под отговорност по обвинителен акт от 41 точки, в който се описва предполагаема схема за подмяна на волята на избирателите от щата Джорджия, които на президентските избори бяха избрали демократа Джо Байдън вместо тогавашния президент републиканец, отбелязва Асошиейтед прес.

Няколко други от подведените под отговорност в обвинителния акт лица вече се отказаха от официално повдигане на обвинение в подадени до съда документи, което им спестява пътуването до съдебната сграда в центъра на Атланта. Преди това Тръмп дойде в щата Джорджия на 24 август, за да се предаде в затвора на окръг Фултън, където стана първият бивш американски президент, на когото бе направена снимка.

Повече от 18 месеца Украйна се бори с руската инвазия с помощта на Запада.

Адвокатите на Тръмп също така поискаха от съдията да отдели делото му от делата на някои други обвиняеми, които са поискали бърз процес по делото и се очаква да се явят пред съда пред октомври. Адвокатите на Тръмп твърдят, че не са имали достатъчно време да се подготвят за определената през октомври дата.

Прокурорите от окръг Фултън искат процесът да започне през октомври.

Делото в Джорджия е четвъртото обвинение срещу Тръмп.