Американският президент Доналд Тръмп съобщи в Туитър, че отлага планирана среща с премиерката на Дания Мете Фредериксен заради липсата на интерес от нейна страна към офертата му за покупка на Гренландия, предадоха информационните агенции.

"Дания е много специална страна с невероятни хора, но въз основа на коментара на премиера Мете Фредериксен, че тя не проявява интерес към обсъждане на продажбата на Гренландия, аз ще отложа нашата среща, планирана след две седмици, за друго време", написа Тръмп в социалната мрежа.

Американският президент трябваше да посети Дания в началото на следващия месец. Представител на Белия дом обаче официално съобщи, че Тръмп е отменил визитата, съобщава Ройтерс.

Остров Гренландия, разположен между Северния Атлантически и Северния ледовит океан, е автономна територия с население от 56 000 души, но Дания държи контрола над външните отношения, отбраната и валутната политика.

Премиерът на Гренландия Ким Килсен и датската премиерка Мете Фредериксен заявиха, че островът не е за продан.

Междувременно вчера президентът на САЩ още повече разгневи автономната територия, след като публикува колаж на огромен хотел с позлатени прозорци и надпис "Тръмп" на фона на арктически пейзаж и написа:

"Обещавам да не правя това в Гренландия".

Междувременно Доналд Тръмп похвали новия британски премиер Борис Джонсън, казвайки, че той "ще бъде много важен за Обединеното кралство" преди тяхната първа официална среща този уикенд на форума на Г-7 във Франция, предаде ДПА.

"Мисля, че той ще бъде страхотен министър-председател, мисля, че той ще бъде далеч по-добър", допълни американският президент, вероятно правейки сравнение с бившата премиерка Тереза Мей, на която Тръмп често даваше непоискани съвети как да води преговорите за Брекзит.

Американската администрация казва, че иска да постигне търговско споразумение с Великобритания веднага след като страната излезе от ЕС.

"Отношенията с Европейския съюз са много трудни", каза Тръмп по време на среща с румънския президент Клаус Йоханис. "Те водят труден пазарлък", допълни Тръмп.

Джонсън ще посети днес Берлин преди срещата на върха на Г-7, но канцлерът Ангела Меркел изключи възможността за ново отваряне на преговорите по напускането на Великобритания.

В същото време американският президент заяви, че смята за целесъобразно връщането към формата Г-8 с участието на Русия. Пред журналисти в Белия дом Тръмп каза, че Русия често е тема на разговорите, които той и лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония водят, когато се срещат ежегодно като група. Американският президент следва да замине за Франция в събота за тазгодишната среща на Г-7 - групата на седемте най-развити индустриални страни в света.

Тръмп каза, че ако някой предложи връщане на Русия в групата, той би се отнесъл много благосклонно към това.

През март 2014 г. по предложение на тогавашния президент на САЩ Барак Обама лидерите изключиха Москва от Г-8, след като Русия анексира Крим.

Тръмп каза, че Обама е настоял за изключването на Русия, защото Путин го "надхитрил".

Във формат Г-7 групата съществува от 1976 г. до 1997 г. След присъединяването на Русия форматът започва да се нарича Г-8.

Доналд Тръмп направи подобен коментар за завръщането на Русия в групата и преди срещата на върха миналата година, но нищо не излезе от това, припомня АП.