Президентът на САЩ Доналд Тръмп критикува бързо натрупващото се осъдително отношение на света към Саудитска Арабия по делото за изчезналия журналист Джамал Кашоги, информира Асошиейтед прес.

В интервю за АП държавният глава сравнява ситуацията с обвиненията в сексуални посегателства срещу съдията от Върховния съд Брет Кавано по време на процеса на утвърждаване на кандидатурата му.

Кашоги е в неизвестност от 2 октомври, откакто влязъл в саудитското консулство в Истанбул, за да получи документи за предстоящата си женитба. Има подозрения, че Хашоги, критично настроен към властта в Рияд и пишещ най-вече за в."Вашингтон пост", може да е бил убит в консулството.

"Мисля, че първо трябва да разберем какво се случило. Пак се почва с, нали знаете, виновен до доказване на противното. Това не ми харесва. Току-що преминахме през това със съдия Кавано и той бе невинен, що се отнася до мен", каза Тръмп.

По-рано днес Тръмп съобщи, че е разговарял с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, който е обещал да бъде разширен обхватът на разследването за изчезването на Кашоги. Държавният секретар Майк Помпейо посети Рияд по поръчение на президента, за да обсъди с лидерите на кралството случая.

След срещите си със саудитските власти американският топ дипломат заяви, че вижда "сериозна решителност" в действията на Саудитска Арабия по разследването.

Проведените срещи (с крал Салман, престолонаследника принц Мохамед и министъра на външните работи Адел ал Джубейр) показаха, че Саудитска Арабия е сериозно решена да установи фактите и да се осигури отговорността на всички, включително високопоставени саудитски чиновници, се посочва в изявление на Държавния департамент, цитирано от ТАСС.

Същевременно ръководството на Саудитска Арабия твърдо отрича да разполага с каквато и да било информация за случилото се в консулството в Истанбул и обещава да предостави пълна информация за резултатите от разследването, допълва документът.

Министрите на външните работи на страните от Г-7 изразиха силно безпокойство от изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги и заявиха, че от виновните трябва да бъде потърсена отговорност, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В изявлението си Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ, заедно с ЕС, потвърждават ангажимента си да защитават свободата на изразяване и свободната преса.

Страните посочват, че насърчават турско-саудитското сътрудничество и очакват кралство Саудитска Арабия да проведе пълно, достоверно, прозрачно и бързо разследване.

Американският държавен секретар Майк Помпейо ще посети днес Турция след визита в Саудитска Арабия, съсредоточена върху въпроса за изчезването на саудитски журналист в Истанбул, предаде АФП, като се позовава на съобщение на турското външно министрество.

Министерството отбеляза, че Помпейо ще направи "работно посещение" в Турция, без да споменава специално случая със саудитския журналист Джамал Кашоги.

Посещението на Помпейо ще бъде посветено на двустранните отношения, Сирия, регионални и международни въпроси, се посочва в съобщение на турското външно министерство.

Като спомена вчера възможността за тази визита, турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Помпейо "ще информира" Турция за разговорите си в Рияд.

Помпейо бе изпратен от президента Доналд Тръмп в Рияд на фона на международния отзвук, който предизвика случаят с изчезналия саудитски журналист. Помпейо се срещна във вторник с крал Салман, а след това със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който е подчертал пред своя събеседник "силните и дългогодишни" връзки между Вашингтон и Рияд. Помпейо разговаря също с министъра на външните работи Адел Джубейр.

В разговорите със саудитския крал Салман, с министъра на външните работи Адел Джубейр и с престолонаследника принц Мохамед Помпейо е обсъдил необходимостта от "цялостно, прозрачно и своевременно разследване", подчерта говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.