Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се очаква да научи днес датата, на която ще се изправи пред федералното правосъдие във Вашингтон за опитите си да обърне в своя полза резултата от изборите през 2020 г. - потенциално най-сериозното от съдебните дела, които го очакват, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

След като едва приключи историческият епизод с арестантската му снимка, направена в затвор в Джорджия (югоизточна част на САЩ) на 24 август - първа за бивш президент и резултат от четвъртото му наказателно обвинение - съдбата на фаворита в първичните избори на републиканците ще зависи отчасти от решението на федералната съдийка Таня Чъткан.

Специалният прокурор Джак Смит предложи процесът срещу Доналд Тръмп във федералния съд във Вашингтон да започне на 2 януари 2024 г., като заяви, че той "не трябва да продължи повече от четири до шест седмици". Тази дата "представлява подходящ баланс между правото на обвиняемия да подготви защитата си и силния обществен интерес от бърз съдебен процес" в такъв емблематичен случай, твърди Джак Смит.

Адвокатите на защитата предложиха дата, която да е много по-далеч в бъдещето: април 2026 г., доста след президентските избори през ноември 2024 г.

"Общественият интерес се състои в справедлив и безпристрастен съдебен процес, а не в бързането с произнасянето на присъдата", твърдят те, позовавайки се на масата документи, които трябва да бъдат разгледани. Ако бъде приет графикът, предложен от прокуратурата, прочитането на всички документи би било равносилно на "прочитане на "Война и мир" на Толстой от корица до корица, по 78 пъти на ден" от сега до началото на процеса, казват от защитата.

Съдия Чъткан ще изслуша тази сутрин аргументите и на двете страни, този път устно, преди да определи дата. Повечето правни експерти смятат, че срокът от две години и половина, поискан от юристите на бившия президент, е прекомерен, и очакват срок, по-близък до желанията на прокурора.