Американският президент Доналд Тръмп обяви днес създаването на шести вид въоръжени сили - космически, които ще са независими от военновъздушните сили, предаде Франс прес.

"Съдбата ни извън Земята е не само въпрос на национална идентичност, а и на национална сигурност", каза Тръмп, цитиран от Ройтерс, на среща на Националния космически съвет в Белия дом.

"Не е достатъчно просто да имаме американско присъствие в космоса, трябва да имаме американско превъзходство в космоса", заяви Тръмп, нареждайки на министерството на отбраната да създаде новия вид въоръжени сили.

"Ще имаме военновъздушни сили, ще имаме и космически сили. Отделни, но равностойни", добави президентът, цитиран от ДПА.

Сега много от свързаните с космоса военни проекти са под разпореждането на американските ВВС.

В речта си Тръмп каза, че правителството би искало да изпрати отново американски астронавти на луната (миналата година той подписа заповед за това) и е склонно да работи с разрастващата се частна космическа индустрия.

Президентът каза също, че ще подпише директива за създаване на рамка за "управление на космическия трафик" за справяне с претовареността в околоземната орбита, тъй като според него сегашните регулации са остарели.

Тръмп вече каза, че е склонен да се създаде този шести вид сили наред със сухопътните, военновъздушните, военноморските, морската пехота и бреговата охрана.

В Конгреса тази тема от години поражда полемика между привържениците на обособяването на отделни сили, равностойни на останалите, и онези, които смятат за по-функционално космосът да остане под разпореждане на военновъздушните сили. Създаването на космически сили не може да стане за един ден. При всички случаи Конгресът ще трябва да приеме съответния закон, отбелязва АФП.

На срещата в Белия дом присъстваше бившият астронавт Едуин "Баз" Олдрин, както и ръководители на големи компании от сферата на авиокосмическата промишленост.