Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини щатските губернатори в слабост и призова за по-твърди мерки срещу демонстрантите след поредната нощ на съпроводените с насилие протести в десетки американски градове, предава АП и БТА.

Чрез видеоконферентна връзка Тръмп каза днес на губернаторите, че трябва да са "много по-твърди" срещу протестиращите и ги разкритикува за реакцията им.

"Повечето от вас са слаби, каза президентът. - Трябва да арестувате хора."

Протестите са предизвикани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, който почина при арест, извършен от бял полицай в град Минеаполис. В някои градове протестите прераснаха в насилие, грабежи и вандализъм.

Главният прокурор Уилям Бар, който участва във видеоконференцията, каза на губернаторите "да доминират" над улиците и да ги контролират, а не да реагират на тълпите. Той ги призова "да преследват нарушителите на реда".

"Моля ви, не мога да дишам", изписано върху белгийски влак

Пътнически вагон от белгийски влак е бил пребоядисан в памет на Джордж Флойд, убит от полицаи в Минеaполис (САЩ), съобщиха местни медии, като се позоваха на снимки в социалните мрежи.

В знак на съпричастност неизвестният творец е боядисал вагона в черно, а с бели букви е изписал "Моля ви, не мога да дишам". В Белгия в последните часове са събрани хиляди подписи с настояване графитите да не бъдат премахвани поне сто дни.

Видео със смъртта на чернокожия мъж е било заснето от случаен минувач, станал свидетел на фаталната среща между полицията и Флойд. На него се вижда как мъжът лежи по корем с белезници на ръцете и моли за помощ, като многократно повтаря: "Моля ви, не мога да дишам", а после спира да се движи. По-късно Флойд издъхва в една от болниците в Минеаполис.

Обвинения са повдигнати срещу полицая Дерек Човин, който слага белезниците на афроамериканеца и го поваля на пътя, след което натиска с коляно шията на задържания, но без да обръща внимание на виковете на Флойд, че не може да диша.

От държавните железници в Белгия заявяват, че разбират силните чувства, които не признават граници и са станали причина за увреждането на обществено имущество. Някои искат да изразят подкрепата си със силно послание, но подобна постъпка не е приемлива. Това е проява на вандализъм, независимо от посланието или чувството, които са я предизвикали, допълва дружеството.

Граждани настояват този път железниците да проявят разбиране и да не преследват извършителите.

Цял свят е потресен от трагедията на Джордж Флойд и от полицейското насилие срещу чернокожите. Институционалният расизъм прояжда нашите общества. Пребоядисването на вагона е израз на мирен отговор, оправдан и съразмерен, добавят създателите на подписката.