Президентът на САЩ Доналд Тръмп обсъжда със съветниците си няколко инвестиции в медии и публични прояви, които да го задържат във фокуса на общественото внимание до евентуалната му кандидатура за президент през 2024 г., предаде Ройтерс.

В краткосрочен план се очаква Тръмп да се включи в агитацията в подкрепа на републиканските кандидати за сенатори в щата Джорджия, които са изправени пред втори кръг на 5 януари. Тези избори ще определят дали Републиканската партия ще си запази контрола над горната камара на Конгреса на САЩ.

Тръмп обмисля и да стартира нов телевизионен канал или социална медия, която да се съревновава с тези, които според него са го предали и са ограничили възможностите му да комуникира пряко с американците, според няколко съветници.

"Мисля, че всички варианти са на масата, от социална медия, до медийна компания, до това да обяви, че се кандидатира за президент още в деня, след като напусне поста", заявява представител на Републиканската партия, срещнал се със съветници на предизборната кампания на Тръмп.

Президентът на САЩ не е признал победата на своя съперник от Демократическата партия Джо Байдън, който спечели необходимите 270 гласа в Избирателната колегия още на 7 ноември. Тръмп твърди, без да представя доказателства, че при гласуването е имало множество измами. Няма официални доклади за сериозни нарушения или проблеми със сигурността, отбелязва Ройтерс.

Според съветници на президента на САЩ, след като стане ясно, че делата, заведени във връзка с резултатите от изборите през 2020 г. са приключили, той обмисля да обяви плановете си да се кандидатира за президент след 4 години.

"Той се чувства измамен и иска да се кандидатира", заявява съветник, запознат с начина на мислене на президента.

Няма гаранция, че Тръмп ще получи номинацията на Републиканската партия през 2024 година. Очаква се множество републикански политици да обявят кандидатурите си.

Освен това администрацията на президента Тръмп вероятно ще вземе мерки за издаването на разрешителни за добив на петрол в Арктическото национално убежище за диви животни в Аляска. Те ще бъдат подписани преди Джо Байдън да стане президент, потвърди снощи говорител на американското правителство.

Очаква се през идните дни да бъдат изпратено искане до енергийните компании да посочат кои конкретни райони трябва да бъдат обявени за продажба. С това ще започне 60-дневният срок, преди извършването на продажби в Арктическо национално убежище за диви животни да стане възможно. Възможно е продажбите да бъдат извършени точно преди встъпването в длъжност на новоизбраният президент Джо Байдън.

Сондажите в него бяха забранени до 2017 г., когато забраната беше отменена като част от предложен от Републиканската партия закон.

Байдън е против сондажите в Арктическото национално убежище за диви животни. Политици от Аляска обаче отдавна настояват за разрешения за търсене на петрол и газ в екологически чувствителния район, припомня Ройтерс.