Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да ходи в Москва за празненствата по случай 75-тата годишнина от капитулацията на Нацистка Германия във Втората световна война, предаде държавната радиостанция на САЩ "Гласът на Америка", цитирана от "Фокус".

Русия многократно кани Тръмп да посети Москва за Деня на Победата - най-важният празник в страната. Тръмп каза миналата година, че оценява поканата, но не беше сигурен дали ще успее, тъй като празникът се пада "точно в средата на политическия сезон".

"По дипломатически канали получихме информация, че президентът на САЩ няма да дойде", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери във вторник, като добави, че остава неясно кой ще представлява САЩ в Деня на победата в Москва. Представителят на руския президент не обясни каква е причината за отказа на американския лидер.

"Мисля, че по отношение на бившите членове на антихитлерския съюз, правилното нещо е да присъстват (на нашето събитие), както от вътрешнополитическа позиция, така и от морална", отбеляза Путин.

"Очакваме с нетърпение да ги видим и ще се радваме, ако дойдат. Ако не, е, това е техният избор. Но мисля, че това би било грешка за тях".

Руските власти изпратиха покани за 9 май до много чуждестранни лидери и представители на международни организации. Редица от тях вече са потвърдили участието си, включително генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, президентите на Франция, Чешката република, Сърбия, България и лидерите на няколко страни от ОНД.