Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви назначаването на Патрик Шанахан за нов министър на отбраната, след като по-рано тази седмица Джеймс Матис подаде оставка заради решението на Вашингтон за изтегляне на американските войски от Сирия, предава AFP.

"Радвам се да ви съобщя, че нашият много талантлив заместник-министър на отбраната Патрик Шанахан ще поеме поста на действащ министър на отбраната, считано от 1 януари 2019 г.", заяви лидерът на Белия дом, ускорявайки планираното отегляне на Матис с два месеца.

"Патрик има дълъг списък от постижения, докато служеше като заместник. Той ще бъде страхотен!", написа Тръмп в социалната мрежа "Туитър".

В същото време държавният глава на САЩ Доналд Тръмп е обсъдил с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган изтеглянето на американските военнослужещи от Сирия, предава AFP.

Лидерът на Белия дом сподели в социалната мрежа "Туитър", че е обсъдил Сирия и "бавното и координирано изтегляне на американските войски от района" в телефонен разговор с турския си колега.

Президентът на САЩ информира, че двамата лидери са имали "дълъг и продуктивен разговор". Двамата са дискутирали също близкоизточната радикална групировка "Ислямска държава" и "силно разширяващата се търговия".

По-рано турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу обяви, че турско-американската работна група ще се срещне във Вашингтон на 8 януари, за да обсъди изтеглянето на САЩ от Сирия.