Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза днес, че е възможно да се срещне с руския си колега Владимир Путин това лято, предаде Асошиейтед прес.

Говорейки пред журналисти на Северната поляна пред Белия дом, Тръмп отново се обяви за връщане на Русия в Г-7.

Президентът на САЩ обвини своя предшественик Барак Обама за отстраняването на Русия от групата. "Мисля, че Обама просто не харесваше Путин. Според него е много по-добре "да се разбираме с Русия, отколкото да не се разбираме", каза Тръмп.

Президентът на САЩ дори обвини своя предшественик на поста за анексирането на Крим, което стана повод за изключването на Русия от Г-7. "Путин просто не уважаваше Обама. Президентът Обама загуби Крим, разберете това", посочи Тръмп.

Говорейки за продължаващото разследване за евентуални връзки на неговата администрация с Русия, президентът на САЩ отново повтори убеждението си, че това разследване е "твърде пристрастно" и затова има резерви относно възможността да бъде интервюиран по въпроса от специалния прокурор Робърт Мълър.

Тръмп оцени високо новия италиански премиер Джузепе Конти, с когото се срещна за първи път на срещата на Г-7 в Канада миналата седмица, и подкрепи "твърдата позиция на неговото правителство за имиграцията", предаде Франс прес.

"Изглежда, че сега побеждават онези, които заемат твърда позиция по имиграцията", посочи президентът на САЩ, като не пропусна да припомни, че споделя тази позиция. След което добави, че неговите противници от Демократическата партия заемат слаба позиция по острия за Съединените щати миграционен проблем.

Тръмп каза, че от представените два законопроекта по въпроса, които в момента се дебатират в Камарата на представителите, той със сигурност не би подписал по-умерения вариант. "Искам законопроект, който да гарантира много сериозна сигурност по границата на страната", подчерта президентът на САЩ.

По-твърдият вариант предвижда изграждане на стена по границата с Мексико и ще отнеме на т. н. "мечтатели", които са влезли нелегално като деца в САЩ още преди години, шанса да получат американско гражданство. Това са предимно испаноезични емигранти от Латинска Америка, чийто брой възлиза на около 1,8 млн. души, отбелязва АП.