Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от съветника си по националната сигурност Джон Болтън да покани руския държавен глава Владимир Путин във Вашингтон за среща наесен, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от световните агенции и БТА.

Това е поредната съобщена от Сандърс нова информация след срещата на Тръмп и Путин по-рано през седмицата във Финландия.

Сандърс заяви, че "обсъжданията вече са в ход" за среща между двамата президенти.

Предполага се, че тя ще се състои в Белия дом, но Сандърс не уточни къде ще се срещнат Тръмп и Путин.

В съобщение в Туитър по-рано днес относно Путин Тръмп написа: "Очаквам с нетърпение втората ни среща, за да можем да започнем да изпълняваме някои от обсъжданите неща", изреждайки тероризма, сигурността на Израел, разпространението на ядрени оръжия.

"Срещата на върха с Русия беше голям успех, освен с истинския враг на хората - медиите, разпространяващи фалшиви новини", заяви още Доналд Тръмп, въпреки унищожителните критики, които получи в родината и след срещата му с Путин в Хелзинки.

Той дори на два пъти отрече да е казвал нещо, което възмути много негови сънародници - че не е сигурно, че Русия се е намисвала в изборите в САЩ.

Директорът на разузнавателните служби на САЩ Дан Коутс обаче научи с изненада, че руският президент Владимир Путин е бил поканен в Белия дом наесен, предаде Асошиейтед прес.

Коутс участваше във форум по сигурността в Аспен, Колорадо, където трябваше да говори по време на дискусия. Точно в този момент дойде новината за поканата. Модераторката на дискусията журналистката от Си Ен Би Си Андреа Мичъл се намеси в разговора и съобщи новината. Коутс заяви, че това е ново за него.

"Повторете моля", каза той и постави ръка на ухото си.

После пое дълбоко въздух и продължи с думите: "Е, добре".

"Това ще е нещо специално", каза той и предизвика смях сред публиката.

По време на дискусията Коутс призна, че дори той, макар и да е поставеният от президента Тръмп шеф на разузнавателните служби, не знае какво е говорено на тазседмичната среща на четири очи между Тръмп и руския му колега Путин.

Той направи това изненадващо признание в първото си публично изказване, след като опроверга изразените от президента съмнения във връзка с оценката на американските специални служби, че Русия се е месила в изборите през 2016 г.

На дискусията в Аспен Коутс деликатно избягваше темата за всякакъв възможен конфликт с президента, но беше прям за някои от опасенията си. Той заяви, че му се иска Тръмп да е бил говорил различни неща след срещата си с Путин в Хелзинки.

Коутс, който е натоварен със задачата да ръководи дейността на 17-те разузнавателни служби на САЩ, добави, че ако е бил потърсен, е щял да посъветва Тръмп да не се среща на четири очи с Путин, само в присъствието на преводачи.

"Не това ми е ролята. Не това ми е работата. Нещата са такива, каквито са", каза Коутс. "Не знам какво се е случило на онази среща."

Доналд Тръмп е бил запознат две седмици преди да встъпи в длъжност като президент през януари 2017 г. със строго поверителни разузнавателни данни, че руският президент Владимир Путин лично е разпоредил кибератаки с цел да се повлияе на изборите в САЩ през 2016 г., пише междувременно вестник "Ню Йорк таймс".

Според няколко източници на вестника, присъствали на среща с Тръмп на 6 януари 2017 г., са му били предоставени данни като например "текстове и имейли от руски военни и информация, получена от изключително секретен източник, близък до Путин, който е разказал на ЦРУ по какъв начин Кремъл е взел решението за кампания на кибератаки и дезинформация".

Според източниците на вестника Тръмп "се убедил с неохота" в това, което са му говорили, но впоследствие "опитал да постави под съмнение изключително ясните заключения", които му били предоставени на брифинга и които били одобрени единодушно от началниците на разузнавателните служби.