Доналд Тръмп и основните му съперници за президентската номинация на Републиканската партия излязоха снощи един след друг на сцената, за да се обърнат към влиятелно събиране на републиканците в град Де Мойн в американския щат Айова, предаде агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че никой от основните претенденти не е споменал, че ден по-рано срещу Тръмп са били повдигнати нови федерални обвинения.

Вместо това конкурентите на Тръмп запазиха най-острите си критики за сегашния президент на САЩ Джо Байдън и Демократическата партия, която според тях е загубила връзка с основната част от Америка, без да кажат и дума за допълнителните обвинения относно съхраняването на класифицирани документи от Тръмп, които в противен случай биха могли да бъдат повод за намаляване на неговата удобна преднина в социологическите проучвания.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

"Времето за оправдания свърши. Трябва да си свършим работата", каза Рон Десантис. "Аз ще си свърша работата", подчерта той. Губернаторът на Флорида повтори и честото споменаваното си обещание да спре "въоръжаването" на министерството на правосъдието, имайки предвид правните проблеми на Тръмп. Но Десантис не предложи конкретни разсъждения по съдебните дела срещу него, въпреки че бившият американски президент се подготвя също да бъде обвинен скоро във Вашингтон и заради усилията си да отмени резултатите от изборите през 2020 година.

Доналд Тръмп

Снимка: БТА/АП

Тръмп често избягва да присъства лично на събитията, организирани от различни кандидати, като се пита защо трябва да дели сцената с конкуренти, които изостават от него в обществените допитвания. Въпреки това, тъй като до първия ден, когато започва вътрешната надпревара при републиканците в Айова остават по-малко от шест месеца, Тръмп се присъедини към десетина други кандидати на Републиканската партия, за да говори пред около 1200 членове и активисти на партията по време на вечерята за деня на Линкълн.

Снимка: БТА/АП

"Ако не се бях кандидатирал, никой нямаше да ме преследва", каза Тръмп в единствената си завоалирана препратка към своите правни проблеми. Той каза още, че същото би било вярно, ако изоставаше в социологическите проучвания.

Както Десантис не спомена бившия президент по име, също така и Тръмп не остана по-назад, като каза на присъстващите: "Не бих рискувал с този", наричайки го многократно с прозвището "Десанктус".

Снимка: БТА/АП