Доналд Тръмп запазва доминиращата си позиция в надпреварата за президентската номинация на американските републиканци за изборите през 2024 г., като привлича подкрепата на повече от половината от избирателите на партията, според проучване на Ройтерс/Ипсос, проведено вчера.

Проучването установява, че 61% от самоопределилите се републиканци казват, че ще гласуват за бившия президент на САЩ в първичните избори на републиканците. Нито един от съперниците на Тръмп не се доближава до него по рейтинг.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис и бившата губернаторка на Южна Каролина Ники Хейли са подкрепяни от 11% от самоопределилите се републиканци. Предприемачът Вивек Рамасуами е подкрепян от 5%, а бившият губернатор на щата Ню Джърси Крис Кристи получава 2%. 8% от републиканците казва, че не са взели решение за кого ще гласуват.

Първичните избори започват на 15 януари в американския щат Айова.

Междувременно президентът Джо Байдън събра 15 милиона долара за предизборната си кампания от донори само през уикенда в Лос Анджелис, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според местни издания никога президент или кандидат за президент не е събирал толкова пари при едно единствено преминаване през мегаполиса на киноиндустрията, където донорите по традиция са щедри към кандидатите на демократите.

В Лос Анджелис Байдън присъства на срещи при закрити врата, но имаше и два приема, до които бяха допуснати журналисти. На тях Байдън похвали свършеното през президентския си мандат и предупреди, че най-голямата заплаха срещу демокрацията е Тръмп. "Ако ние изгубим нашата демокрация, ние губим всичко", заяви той. Байдън добави, че Тръмп насърчава политическото насилие, вместо да го отхвърля.

Двете прояви, отворени за журналисти, се проведоха в луксозни вили и на тях присъстваха знаменитости като Стивън Спилбърг и Лени Кравиц.

Байдън дълго време отказваше да атакува челно или дори да споменава предшественика си. Но демократът се сблъсква със спад в рейтинга и не успява да превърне в политически актив постигнатото в икономическата и социалната сфера.

Предизборната кампания за изборите през 2024 г. пък се очертава да бъде една от най-скъпите в историята на страната. Според прогнозите на специализираната агенция ГрупМ около 16 милиарда долара може да бъдат похарчени за политически реклами по време на тази кампания, което ще е с 30 процента повече спрямо предходната през 2020 г.