Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще дари 1 милион долара на избрана от сенаторката Елизабет Уорън благотворителна организация, само ако лично извърши ДНК-проверка, доказваща нейния индиански произход. Той обаче добави, че не гори от желание да направи това, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По-рано тази година държавният глава на САЩ вече предложи да дари тази сума за благотворителност, ако твърденията на сенаторката от Демократическата партия за нейните корени бъдат категорично доказани.

Попитан за дарението по време на проява в щата Джорджия сега, той каза, че ще го направи "само ако може лично да я провери", и добави: "Но и това не е нещо, което ще се радвам да направя."

Президентът възразява, че връзката й с инианците е твърде далечна и че сенаторката я използва, за да извлича изгоди за кариерата си.

Уорън определи изказването му като "зловещо". Тя написа в Туитър, че Тръмп отправя "зловещи физически заплахи", защото атакува жени, от които се страхува.

Сенаторката демократ, която е критик на Тръмп, оповести тези седмица ДНК-резултати, доказващи, че тя има индиански произход.

Уорън е потенциален кандидат за президент на САЩ на изборите през 2020 година, а още миналата година Тръмп я нарича Покахонтас (индианката от щата Вирджиния, живяла през 16-17 г., на чийто образ се базира анимационна героиня - б.р.) заради твърденията й за нейния произход. Той направи това пред военни ветерани от индианското племе навахо, които прие в Белия дом.

"Вие сте били тук много преди нас. Нищо, че имаме представителка в Конгреса, която - както се твърди - е там отдавна. Наричат я Покахонтас", опита да се пошегува Тръмп сред неловко мълчание.

Тогава Националният конгрес на американските индианци заяви, че забележката му е хвърлила сянка върху церемонията.

"Съжаляваме, че президентът използва името Покахонтас, за да обиди политически противник, което засенчва истинската цел на днешната церемония. Ние почитаме Покахонтас, която е героиня на своя народ - индианското племе памунки във Вирджиния. Още веднъж приканваме президента да се въздържа да използва името й по начин, опетняващ нейната памет", заяви председателят на организацията Джеферсън Кийл.

Белият дом обаче отговори, че Тръмп не е отправил расистка обида. Говорителката дом Сара Сандърс каза, че той изпитва огромно уважение и високо цени ветераните от Втората световна война.

"Според мен за повечето хора е обидно, че сенатор Уорън лъже за произхода си в изгода на своята кариера", добави тя.