Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп беше изслушан в съд в Ню Йорк по делото срещу него за измама при оценката на активите му, съобщиха агенциите. Заведеният срещу милиардера граждански иск заплашва да отслаби бизнес империята му в областта на търговията с недвижими имоти, която на практика го направи известен.

Обвинението срещу Тръмп е, че той умишлено е раздул цената на притежавани от него имоти с цел финансово облагодетелстване, като то се базира на оценка, направена по искане на щатската прокуратура в Ню Йорк. В съдебната зала бившият президент се защити, заявявайки, че съдържащите се в иска оценки на имотите му са неточни.

"Те (имотите) просто не са били съществена част в процеса на вземане на решение от банката и възнамеряваме да го обясним в хода на делото, това безумно дело", каза Тръмп в отговорите си, докато беше разпитван от щатския прокурор Кевин Уолъс.

Съдия Артър Енгорън вече постанови, че оценките на спорните имоти, които бившият президент е обявил, са били манипулирани. Според прокуратурата това завишаване на цената е спечелило на Тръмп кредит в размер на 100 милиона долара и по неправомерен начин е увеличило богатството му на два милиарда долара.

Той многократно е определял делото като политически "лов на вещици". Днес Тръмп разкритикува в социалните мрежи Енгорън и главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс, а в съдебната зала заяви, че целта на този процес е да се попречи на кандидатурата му за президентските избори през 2024 година. "Това е политическа война, или по-скоро политико-съдебна война", каза той на влизане в залата.

Джеймс се противопостави на тези изказвания. "В края на краищата единственото, което има значение, са фактите и числата. Числата, скъпи приятели, не лъжат", заяви тя пред сградата на съда.

Недоволството на Тръмп продължи и когато вече беше заел мястото си на свидетелската скамейка. От нея той обвини съдебните власти, че откакто е спечелил президентските избори през 2016 г., те безпочвено са поставили бизнеса му под наблюдение с лупа.

"Убеден съм, че съдията ще отсъди против мен, защото той винаги отсъжда против мен", каза републиканецът милиардер.

Енгорън прикани Тръмп да не се отклонява от процедурата по даването на показания.

"Можете да ме нападате, можете да правите каквото си искате, но моля просто отговорете на въпроса", обърна се той към бившия президент.

За разлика от другите четири дела срещу фаворита за президентската номинация на републиканците за изборите догодина това, по което днес даде показания, не крие опасност за него да влезе в затвора в момент, когато се опитва да се върне в Белия дом, отбелязва Ройтерс.