На 20 март 1995 г. няколко членове на създадената от гуруто Шоко Асахара секта "Аум Шинрикьо" ("Върховната истина на Аум") предприемат неочаквано добре подготвена атака в метрото в Токио. Терористите изпускат отровния газ зарин в пет влака, които пътуват към административния център на японската столица.

В сутрешния час пик никой не разбира какво се случва, докато много пътници не започват да излизат, задушавайки се, без да виждат нищо. Обгазени са близо 6300 души, а 13 умират. 

Японците са шок. Малко по-рано, както се оказва - при нещо като репетиция за големия атентат, в град Мацумото в Централна Япония загиват други 7 души. Има и пострадали, но много по-малко от това, което предстои. Първоначално случаят се смята за криминален случай, никой не подозира движението на Асахара. И никой не предполага, че ще има втора, по-страшна атака.

По-късно се оказва, че сектата успява да произведе в лаборатория значителни количества зарин - смъртоносен газ, създаден от учени в нацистка Германия в края на 30-те години на миналия век.

След продължил години съдебен процес и дълго неизпълнена смъртна присъда, едва миналата година Шоко Асахара и още 12 членове на неговата секта, отговорни за най-тежкия терористичен акт в историята на Япония, бяха екзекутирани.

24 години по-късно японците не са забравили и всяка година почитат паметта на жертвите, поднасяйки цветя в метрото. Много от потърпевшите са белязани завинаги от "Аум" - те все още страдат от посттравматичен стрес и се страхуват, когато пътуват с влак. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Атаката

Във фаталния ден 10 мъже тръгват към токийското метро. Петима - сърдечносъдов хирург, електронен инженер, физик и двама експерти по приложна физика, влизат зарина, носейки зарина. Останалите чакат наблизо в коли за измъкването.

Течният зарин е поставен в найлонови торбички, увити във вестник. Четирима носят по две, всяка от които около 900 мл зарин, другият - три такива. А само една капка от газа може да убие възрастен човек. Първоначалната идея е да използват зарина под формата на аерозол, но впоследствие се отказва от нея.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

По-късно прокурорско разследване установява, че вътрешен човек казва на Асахара, че полицията планира проверка на сградите на сектата и затова той заповядва удара над Токио. По този начин иска да премахне нежеланото внимание към организацията.

Embed from Getty Images

След атентата обаче властите провеждат мащабна проверка в цяла Япония. Полицията намира експлозиви, конвенционални и химически оръжия като антракс и проби ебола, както и руски военен хеликоптер, в главния щаб на сектата в Камикуишики, в подножието на планината Фуджи. Там има запаси от химикали, с които може да се създаде достатъчно зарин, за да убие 4 млн. души. Полицията намира и лаборатории за производство на наркотици като ЛСД, метамфетамини и груба форма на серума на истината. Открит е и сейф с пари и злато на стойност милиони долари. Има и зловеща находка - килии със затворници на Асахара.

По време на проверките от "Аум" твърдят, че химикалите се ползват за наторяване. През следващите 6 седмици обаче над 150 члена на групата са арестувани по различни обвинения. И Асахара, който се укрива, решава да атакува отново.

Embed from Getty Images

На 30 март главата на Националната полицейска агенция Такаджи Кунимацу е прострелян четири пъти близо до дома си в Токио. За извършител на атаката се смята "Аум", но доказателства не са открити и никой не е обвинен.

Малко по-късно Асахара обявява, че атаките в Токио са част от план на американската армия да злепостави "Аум". Той предсказва катастрофа на 15 април, която "ще накара земетресението в Кобе да изглежда незначително като да ти кацне муха на бузата". Властите взимат насериозно тези заплахи и болниците се запасяват с антидот за нервопарализиращ газ, а специалисти по химически оръжия от Отбранителните сили чакат в готовност. На самия ден обаче не се случва нищо.

Чак на 5 май, в тоалетна на станцията Шинджуко в Токио, е открит горящ хартиен плик, съдържащ хидроген цианид. Установено е, че ако огънят не е бил изгасен навреме, е можело да се освободи отровен газ, достатъчен за убийството на около 20 000 души. В други части на токийското метро са намерени са подобни съоръжения.

Embed from Getty Images

На 16 май пък в офиса на губернатора на Токио е изпратена пратка, съдържаща бомба, която отнася пръстите на секретарката му.

Като че по щастлива ирония на съдбата точно в същия ден Шоко Асахара най-накрая е открит и арестуван в една от сградите на сектата. Той е обвинен за 23 убийства и 16 други престъпления.

Адвокатите пледират, че Асахара е психичноболен. Назначени са психиатрични експертизи. По време на изследванията Асахара не говори, но тъй като общува с персонала в затвора заключението е, че мълчи по собствена воля. Делото се проточва цели 8 години, но все пак гуруто е осъден на смърт.

Гурото Асахара

Шоко Асахара е роден с името Чизуо Мацумото на 2 март 1955 г. в бедното семейство на производители на татами (традиционна японска настилка) в префектура Кумамото. Още от раждането си страда от глаукома. В ранна детска възраст ослепява с лявото око и частично с дясното, затова учи в училище за слепи.

Дипломира се през 1977 г. и тогава започва изучаването на акупунктура и традиционна китайска медицина - типични професии за слепите в Япония. На следващата година се жени за съпругата си Томоко, от която има 6 деца - четири дъщери и двама сина.

Още през 1981 г. Асахара е осъден за практикуване на медицина без разрешително, заради това, че пласира билки, и е глобен с 200 000 йени.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Междувременно той посвещава свободното си време на изучаването на различни религиозни концепции, започвайки с китайска астрология и таоизъм. По-късно практикува индийска езотерична йога и будизъм. Става последовател на Агоншу - нова религия, създадена през 1969 година, според която хората трябва да се стремят към просветление и че лошата карма може да се облекчи чрез медитация.

През 1987 година Асахара се връща от Индия и завява, че е постигнал крайната си цел - просветление. Най-близките му последователи му предлагат пари, които той приема и използва, за да организира интензивен семинар по йога. Той продължава няколко дни и привлича много хора. Самият гуру обучава участващите и групата започва бързо да расте.

Същата година той официално сменя името си на Шоко Асахара и подава молба за регистрацията на религиозната група "Аум Шинрикьо" (в превод от японски по смисъл - учение за най-висшата истина). Привържениците на гуруто твърдят, че дългокосият мъж с вид на немарлив луд е харизматичен проповедник и божество. При обиски в обекти на сектата, освен записи на проповеди на "учителя", са откритии специални каски, наричани "посвещаване за съвършено спасение", снабдени с електроди, които уж излъчват неговите мозъчни вълни.

Сектата на "планинските магьосници"

Движението на Шоко Асахара е създадено в едностайния му апартамент в токийския квартал "Шибуя" през 1984 г. под името Асоциацията на планинските магьосници "Аум". Първоначално започва като курс по йога и медитация и постепенно се разраства. Тя смесва будистки и хиндуистки учения на фона на предричания за апокалипсис.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Загадъчният водач ту се появява в телевизионни предавания, ту в предизборната кампания, за да привлече вниманието на гражданите, сред които има обещаващи млади хора. И тъй като привлича значителен брой млади висшисти от елитните японски университети или успели и богати хора, започват да го наричат "религия за елита". Голяма част от членовете на "Аум" са завършили най-престижните университети - те са учени, лекари, адвокати. Много от тях са недоволни от Япония, която според тях е станала материално богата, но духовно празна, а те отричат корупцията и материализма.

Има обаче и такива, които са привлечени с обещанието, че ще развият свръхестествени способности.

Официално сектата привлича над 10 000 последователи, но според някои твърдения в един момент те достигат почти двойно. През 1989 г. движението, за което още никой не подозира, че ще се превърне в опасна секта, получава регистрация и започва зловещото си разсрастване.

В един момент Асахара се среща дори с тибетския водач Далай Лама, като в началото той подкрепя "Аум" в битката за спечелване на статут на легална религиозна организация. Много преди да бъдат разкрити престъпленията на сектата обаче, пътищата им се разделят и Асахара започва да критикува Далай Лама и тибетския будизъм.

През 1992 г. Асахара публикува книга, в която се нарича Христос и "единственият напълно просветлен учител и агнец Божи", чиято мисия е да поеме греховете на света. Гуруто често атакува евреите, британското кралско семейство и САЩ, които според него са източници на конспирации. В книгата се описва как Америка ще нападне Япония и това ще постави началото на ядрена война, която ще бележи края на света. Асахара твърди, че е пътувал напред във времето - до 2006 година, и е разговарял с хора, преживели Третата световна война. Той призовава последователите си да организират световна революция срещу враговете на Япония, начело със САЩ. За целта сектата започва да складира огромни количества различни химикали в подготовка за Армагедона.

Така, през нощта на 27 юни 1994, "Аум" използва за първи път в света химически оръжия срещу цивилни, изпускайки зарин в Мацумото. Умират 7 души, а около 500 са засегнати. Атентатът е насочен срещу съдии по дело за имуществен спор, в който се предвижда, че сектата ще загуби. Полицейското разследване обаче погрешно се насочва към невинен местен мъж и "Аум" не е обвинена.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

По този начин, тя действа още по-смело, набирайки скорост за най-големия си удар.

През февруари 1995 г. няколко члена на "Аум" отвличат Кийоши Кария, който отказва да разкрие къде се намира сестра му, успяла да избяга от сектата. 69-годишният мъж е похитен от улица в Токио и насила закаран в една от сградите на организацията. Там той е убит, най-вероятно неволно, със свръхдоза наркотик, а тялото му е унищожено в пещ и после изхвърлено в езерото Кавагучи. Преди да бъде отвлечен, Кария получава заплашителни обаждания и оставя бележка, на която пише, че ако изчезне е бил отвлечен от "Аум".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Само месец след смъртта следва атаката със зарин. Няколко месеца по-късно - на 10 октомври 1995 г., са отнети правата на "Аум Шинрикьо" като религиозно юридическо лице и на следващата година сектата обявява банкрут. Въпреки това тя продължава дейността си, благодарение на конституционното гарантираните свобода на религията.

"Аум" претърпява много промени след ареста на Асахара, но през февруари 2000 г. отново се събира под името "Алеф" - свързано с първата буква на староеврейската азбука, която символизира новото им начало. Обявява промяна в учението си: всички книги, свързани с Ваджраяна, с които според властите се оправдава убийството, са премахнати. Групата се извинява на жертвите от атентата със зарин и създава фонд за компенсации. Вече ги няма провокативните публикации и действия, които шокират обществото по времето на "Аум".

През 1999 г. глава на сектата става Фумихиро Джою, който е един от малкото висши членове под управлението на Асахара, срещу когото няма предявени обвинения.

През 2000 г. руската полиция арестува няколко души, сред които Дмитрий Сигачев - бивш член на "Аум" и КГБ. Те са разследвани заради запасяването с оръжия с цел да нападнат японски градове в опит да освободят Асахара. От "Алеф" обаче обявяват, че не считат Сигачев за свой член.

В наши дни "Алеф" и други отцепили се от сектата групи, които отричат каквато и да било връзка с Асахара, наброяват близо2000 членове в Япония и още стотици в Русия. Криейки истинската си идентичносте, те привличат всяка година по стотина души, като организират курсове по йога, гадателство и други уж безобидни дейности. Тяхната предпочитана мишена са младите хора, които нямат спомен за смъртоносната атака от 1995 г.

Смъртта на бога

На 6 юли 2018 г. Шоко Асахара и шестима негови последователи бяха екзекутирани заради поредица от престъпления, при които са били убити общо 27 души. Смъртните им присъди бяха изпълнени чрез обесване. 20 дни по-късно същата съдба последва и останалите шестима членове на сектата, осъдени на смърт. Това се случи цели 23 години след атаката в метрото и 19 години след издаването на първата им смъртна присъда.

Тогава японските медии цитираха Таро Такимото, адвокат, който работи с близките на учениците на Асахара от години. Той заяви, че подкрепя смъртното наказание за него, но не и за 12-те му сподвижници, които смята за абсолютно индоктринирани.

"Асахара беше повече от бог за тях. Трябва да ги накараме да говорят за преживяното, докато умрат от естествена смърт, за да попречим подобна трагедия да се повтори. Ако ги екзекутираме, ще ги направим мъченици", предупреди той.

И предрече:

"Ако неговият втори син, вече притежаващ праха на баща си, се провъзгласи за гуру, ще се ползва с голям религиозен авторитет. Смъртта на Асахара отново ще затвори една тъжна страница за японците, но тя може да повлече вълна от самоубийства сред неговите последователи и да доведе до излъчването на наследник".

Собствените деца на Шоко Асахара винаги са били негови последователи. Все пак една от дъщерите му напусна сектата през 2006 г. на 16-годишна възраст и разкри ужасяваща история за годините си под влиянието на "Аум". Тя разказа, че е била принуждавана да яде храна, примесена с керамични парченца, или да стои на студа почти гола.

"Това беше среда, немислима в съвременна Япония. Страхувах се да не ме убият, ако се разбунтувам, живеех в постоянен стрес. Сякаш бях живяла 16 години на бойно поле. Искрено се надявам нито едно друго дете да не расте в групи, които са последвали Аум", каза още момичето, отрекло се от своя баща-чудовище.