Обезпокоени от предстоящото изпускане от Япония на пречистени отпадъчни води от пострадалата от цунами атомна електроцентрала "Фукушима", стотици южнокорейци днес излязоха на шествие в столицата си, съобщиха световните агенции.

След като получи зелена светлина от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Япония обяви наскоро, че планира да започне да изпуска в океана пречистена радиоактивна вода от повредената от цунами АЕЦ "Фукушима" още в края на август. Ще направи това въпреки опасенията в съседните страни от замърсяване на хранителните ресурси.

Китай и Русия вече изпратиха на Токио списък с технически проблеми във връзка с тези планове.

Протестиращите в Сеул призоваха Япония да се откаже от намерението си и изразиха гнева си към собственото си правителство, че одобрява изхвърлянето въпреки предполагаемите рискове за безопасността на храните. Днешният митинг е поредният от продължилите седмици протести.

Япония и МААЕ обаче твърдят, че изпускането на водата е безопасно.

Протест в Сеул, Южна Корея, срещу изпускането на радиоактивни води от АЕЦ Фукушима в океана

Снимка: AP/БТА
 

Безопасността на плановете за изпускане на отпадъчни води беше подкрепена и от правителството на южнокорейския президент Юн Сук-йол, който през последните месеци предприе активни стъпки за възстановяване на отдавна обтегнатите връзки с Токио пред лицето на нарастващите заплахи от севернокорейските ядрени оръжия.

През юли МААЕ одобри японските планове, заявявайки, че процесът ще отговаря на международните стандарти за безопасност и ще има незначително въздействие върху околната среда и здравето.

АЕЦ "Фукушима"

Снимка: AP/БТА

Междувременно Китай и Русия изпратиха на Япония списък с технически проблеми, в които поставят под въпрос осъществяването на намеренията на Токио, съобщи китайското външно министерство.

Пекин смята, че ако Япония действително се стреми искрено да успокои безпокойството на своите съседи, тя трябва незабавно да прекрати планираните действия за изпускане на радиоактивни води в океана. Китайското ведомство подчертава необходимостта от "подробно обсъждане на всички възможни безопасни варианти".

Снимка: AP/БТА

Японският ядрен регулатор даде през миналия месец разрешение на оператора на централата "Токио електрик пауър" да започне изпускане на водата.

Риболовът чрез дънно тралиране край Фукушима трябва да започне през септември и правителството иска да започне изпускането на водата от централата преди началото на риболовния сезон, пише в. "Асахи".

Изданието съобщи по-рано, че властите в Токио възнамеряват да започнат да изпускат в океана пречистената от радиация вода от атомната електроцентрала "Фукушима-1" не по-рано от края на този месец. Според вестника министър-председателят на Япония Фумио Кишида ще повдигне въпроса на предстоящата тристранна среща във Вашингтон на 18 август с президентите на САЩ и Корея - Джо Байдън и Юн Сук-йол.