Украинските въоръжени сили съобщиха за ожесточени сражения в източната Донецка област западно от Бахмут, предаде ДПА.

Русия превзе този град през май миналата година след кръвопролитни боеве. Миналия месец руската армия установи контрол и върху Авдеевка, също в Донецка област, пак след продължили няколко месеца ожесточени сражения, и оттогава се опитва да напредне на запад.

Както изглежда, тя е насочила сега основните си усилия към Часов Яр (на украински Часив Яр), на близо 20 километра западно от Бахмут, заяви командващият украинските въоръжени сили в района Серхий Сидорин, съобщава БТА.

"Противникът понася тежки загуби, но непрекъснато попълва редиците си с нови резерви. Целта на руските атаки е да пробият до Часов Яр. Има боеве не само през деня, но и през нощта", обобщи Сидорин по украинската телевизия.

Той каза още, че украинските въоръжени сили на свой ред са се опитали да убият импулса на руската офанзива с контраатаки, но са били отблъснати до село Ивановское (на украински Иванивске), на 6 километра западно от Бахмут. "Врагът в момента се опитва да щурмува (Ивановское) както фронтално, така и от фланговете", допълни Сидорин. ДПА прави уговорката, че тази информация не може да бъде проверена по независим път.

Един човек е бил убит при руски артилерийски обстрел по Часов Яр тази сутрин, каза ръководителят на Донецката областна военна администрация Вадим Филашкин, цитиран от Укринформ. Той съобщи и за двама загинали при руска атака с дрон в град Доброполе (на украински Добропиля), Покровски район, в западната част от Донецка област.

Дванайсет души, включително един тийнейджър, са били ранени при руски обстрел с ракети С-300 по Мирноград, също в Покровски район, предаде още Укринформ, като се позова на прокуратурата.

Руското министерство на отбраната също съобщи за ожесточени сражения и нанесени тежки загуби на противника в Донецка област, предаде ТАСС.

По-конкретно в Авдеевското направление руската армия е заела изгодни позиции и е отблъснала две украински контраатаки, пише в сводката. Твърденията и на двете страни в конфликта не са проверени по независим път.

МО на РФ обяви и за два свалени украински дрона чак над северозападната Новгородска област, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Няма жертви и щети на земята, написа в своя канал в "Телеграм" губернаторът на региона Андрей Никитин.

През последните месеци Украйна редовно атакува с дронове Русия. Основни мишени на тези нападения са руските гранични области. Региони навътре във вътрешността на Русия обаче биват вземани под прицел по-рядко. Новгородска област, която граничи с Ленинградска област, се намира на стотици километри от границата с Украйна.