След съвещание с министрите по действията на правителството за Брекзит, британският премиер Тереза Мей заяви, че ще уволни всеки, който не приеме нейния план за плавно напускате на ЕС, в това число и министърът на външните работи Борис Джонсън.

Последните предложения на Мей към Брюксел включват създаване на зона за свободна търговия със стоки и земеделска продукция, без никакви ограничения, съобщи The Times.

Според премиерът на Обединеното кралство, този план урежда спорни въпроси и отговаря на интересите на двете страни, както и на Северна Ирландия, която има силни търговски връзки с Република Ирландия, която е част от ЕС.

Идеите на Мей обаче предизвикаха недоволство сред поддръжниците на тоталното скъсване с икономиката на ЕС. Според тях, така се запазва зависимостта на Великобритания от европейските държави.

Засега нито един министър, включително и Джонсън не се обявил открито срещу плановете на премиера. Според медията, предложенията за плавен Брекзит са получили подкрепата на всички министри, включително и на Борис Джонсън.

Великобритания напуска Европейския съюз в 23 часа на 29 март 2019 година, след което започва двугодишен период през който част от търговските споразумения ще действат, както досега.