Британският премиер Тереза Мей спечели поредица гласувания в парламента късно снощи, които ѝ дават възможност да запази стратегията си за излизане на страната от Европейския съюз, предаде Ройтерс. Мей обаче направи отстъпки пред поддръжниците на Брекзит в нейната Консервативна партия.

Преди това депутатите гласуваха промени в законопроекта, предвиждащи Великобритания да излезе от ДДС режима. Предстои законодателството да бъде гласувано и от горната камара на парламента, съобщиха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БНР.

Британският премиер получи одобрение в Камарата на общините за проектозакон, целящ създаването на независими митнически правила след Брекзит. "За" проекта на Закон за презграничната търговия гласуваха 318 народни представители, а "против" - 285. Текстовете ще позволят на правителството да събира митнически такси за стоки, след като страната напусне Европейския съюз. Те трябва да бъдат приети и от Камарата на лордовете, преди да се превърнат в закон.

По-рано Тереза Мей прие изменения в митническия закон, внесени от евроскептични депутати от нейната Консервативна партия. Тя настоя, че промените спазват логиката на нейните предложения за Брекзит, но компромисът ѝ разгневи по-малобройна група проевропейски депутати, които заявиха, че ще гласуват против текста в новия му вид.

Държавният министър в британското министерство на отбраната Гуто Беб дори подаде оставка, за да гласува като депутат от Консервативната партия против поправка, внесена от застъпниците на твърд Брекзит.