Британският премиер Тереза Мей публикува открито писмо до нацията с призив да подкрепи нейния проект за Брекзит. В писмото премиерът заявява твърдото си намерение да постигне Брекзит, който е добър както за гласувалите за излизане от ЕС, така и за гласувалите за оставане в организацията.

В откритото писмо Тереза Мей казва, че постигнатото от нея споразумение гарантира "светло бъдеще" за Обединеното кралство и излизането от ЕС догодина ще бъде "момент на обновление и помирение на цялата страна". Премиерът изтъква, че "ще води кампания с цялото си сърце и душа" да убеди депутатите да прокарат сделката в парламента. Точно това е големият въпрос: ще мине ли сделката в Камарата на общините, ако бъде одобрена днес в Брюксел.

Много депутати, включително от Консервативната партия на премиера, заявиха, че ще гласуват против сделката. Ако споразумението бъде отхвърлено са възможни различни сценарии, включително излизане без сделка, опит за предоговаряне на сделката или общи избори.

Според вестник "Сънди таймс" министърът на финансите Филип Хамънд се опитва да убеди Мей във вариант за "по-мек Брекзит", който може за мине в парламента. Според "Сънди телеграф" министрите работят върху резервен план, предвиждащ "норвежки модел" на излизане от Евросъюза.

Реакциите във Великобритания на новината от Брюксел, че страните-членки на ЕС са подкрепили договорената от Тереза Мей сделка, са пълно отражение на разделението в страната - от възхвала за проявената твърдост от премиера, до пълно отричане на споразумението и призиви за излизане от ЕС без сделка или нови общи избори.

Звучи малко странно, но Тереза Мей на пресконференцята в Брюксел се обърна към британския народ за подкрепа на сделката. Но всъщност с пълно право, защото сега в парламента в Лондон ще бъде решено какво ще се случи оттук нататък:

"Британският народ не иска да прекарва повече време в спорове за Брекзит. Хората искат добра сделка, която отразява техния вот и ни позволява да се обединим отново като страна. Така че връщам тази сделка обратно в Камарата на общините убедена, че сме постигнали възможно най-добрата сделка и изпълнена с оптизъм за бъдещето".

Министри от кабинета посочиха, че въпреки различните си възгледи са обединени зад премиера с оглед на много по-неблагоприятните други сценарии. Не така обаче смятат почти всички останали във Великобритания. Арлийн Фостър, лидер на северноирландските юнионисти, осигуряващи мнозинството на Тереза Мей в парламента заяви, че не може да подкрепи сделката и тя едва ли ще бъде одобрена в Камарата на общините. За националиста Найджъл Фарадж решението е едно - излизане без сделка. Много политици от целия политически спектър обаче са за нов референдум или нови общи избори.