Оставките на външния министър Борис Джонсън и на министъра за Брекзита Дейвид Дейвис са резултат от разногласия по въпроса за излизането на Обединеното кралство от ЕС, заяви министър-председателят на Великобритания Тереза Мей, цитирана от Франс прес.

Новината за оттеглянето на Джонсън дойде часове, след като оставка хвърли и министърът по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис.

"Имаме разногласия за това кой е най-добрият начин да изпълним общия си ангажимент", произтичащ от резултатите на референдума от юни 2016 г., когато 52 процента от британците пожелаха страната им да напусне ЕС, заяви Мей пред парламента.

Мей каза, че правителството й ще публикува в четвъртък т.нар. "Бяла книга" за Брекзита, предаде Ройтерс.

По нейно мнение ЕС трябва да подходи по-конструктивно към новото й предложение за Брекзит, защото в противен случай Обединеното кралство ще напусне блока без сделка. Джонсън и Дейвис се оттеглиха от постовете си в знак на протест срещу този план, отбеляза агенцията.

По думите й преходният период от март 2019 г. до края на 2020 г. няма да бъде удължаван. Тя добави, че след напускането Европейският съд няма да има юрисдикция на острова.

Британският финансов министър Филип Хамънд каза днес, че дава пълната си подкрепа за плана на Мей, който включва близки търговски отношения с ЕС след Брекзита. Той заяви, че предложението на Мей "поставя най-напред работните места и защитава благоденствието на страната ни".