Температурен рекорд бе измерен в португалската столица Лисабон, в момент, когато страната и съседна Испания са обхванати от гореща вълна.

Португалската метеорологична служба съобщи, че вчера температурата в Лисабон е достигнала 44 градуса и по този начин е бил надминат предишния рекорд на града от 43 градуса, регистриран преди 37 години

Най-високата измерена вчера в Португалия температура е 46,8 градуса в Алвега, в централната част на страната.

Абсолютният температурен рекорд в Португалия, 47,4 градуса, датира от 2003 г.

Горещините и запрашеността на Иберийския полуостров се дължат на горещи въздушни маси от Африка.

Франция преживя в събота най-тежкия си ден за пътния трафик от началото на годината, с огромни задръствания, причинени от връщането на летовниците от юли и заминаването на почиващите през август. Беше регистриран пик от 705 километра "тапи", съобщи Франс прес.

От четвъртък във Франция бяха спрени временно четири реактора в три АЕЦ, близо до Рейн и Рона. Причината е да бъде избегнато прегряване на реките, а оттам и масово измиране на рибите, каквото бе регистрирано миналата седмица в Германия.

В Австрия, температурата достигна близо 34 градуса в столицата Виена. На полицейските кучета в страната бяха сложени специални защитни обувки.

В Холандия властите затвориха някои отсечки от пътища, тъй като асфалтът започна да се топи.

В Италия автомобилният трафик също бе много натоварен. 79-годишна жена почина на плаж в северозападната област Лигурия, както изглежда от топлинен удар.

На север, в Швеция, която преживя най-горещия си месец юли от 250 години и поредица рекордни пожари, дъждове донесоха облекчение в голяма част от страната. Температурите се понижиха в рамките на нормалните за сезона 20 до 25 градуса.