Вестниците в Букурещ публикуват днес обширни информации от разработка на общността на разследващите журналисти в Румъния "Райз проджект", наречено "Телеорман лийкс".

Според данните жител на окръг Телеорман, откъдето е лидерът на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня, е намерил на своя земя куфар с документи в електронен вид и на хартия, снимки и финансови книжа. Те се отнасят до Драгня, сина му Валентин, фирмата "Тел Друм" и други лица от антуража на политика.

Румънската пътностроителна компания "Тел Друм" е обект на разследване на Националната дирекция за борба с корупцията по сигнал на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), която има доказателства за незаконно изплащане на 21 милиона евро от европейския фонд за регионално развитие за пътно строителство в Румъния. Ливиу Драгня, като председател на Окръжния съвет на Телеорман в периода 2000-2012 г., и още осем държавни служители и бизнесмени са обвинени в сформиране на организирана престъпна група, използване или представяне на документи с невярно съдържание, подаване на неверни, непълни или неточни декларации с цел неправомерно получаване на европейски фондове, а също и в злоупотреба със служебно положение. Прокурорите от антикорупционната дирекция наложиха запор върху движимо и недвижимо имущество, притежавано от Ливиу Драгня и останалите заподозрени по делото "Тел Друм", с цел възстановяване на щетите, изчислявани на над 127 милиона леи (около 28,2 милиона евро).

Според журналистите от "Райз проджект" куфарът е бил "окомплектован" през лятото на 2017 г., когато започнаха обиските на Националната дирекция за борба с корупцията в компанията "Тел Друм".

"Куфарът съдържа точно това, което групировката на Драгня е искала да скрие от прокурора при обиските през 2017 г. Информацията е архивирана на три цифрови носителя, като повечето документи са в електронен формат. Последните запазени документи са от 26 юни 2017 г.", посочват от "Райз проджект".

Според журналистите намереният в куфара хард диск принадлежи на счетоводителката на групировката Николета Пене, която е била дясна ръка на бившия генерален директор на "Тел Друм" Петре Питиш.

Журналистите от "Райз проджект" представиха вчера подробна информация, извлечена от документите в куфара. От нея излизат наяве изводи за начина, по който се правят назначения на държавни постове в Румъния, а също и интересна връзка между шефката на Висшия съвет на магистратурата (ВСМ) Симона Марку и компанията "Тел Друм". Симона Марку се открои напоследък с изявления против главния прокурор Аугустин Лазар, за чието отстраняване настоява управляващата коалиция, и с позиции в подкрепа на съдебната реформа, предприета от Социалдемократическата партия и нейния коалиционен партньор Алианс на либералите и демократите. Оказва се, че нейният съпруг, който е адвокат по търговско право, е получил 15 200 леи (6 378 лв.) от компанията "Тел друм" през 2015 г. Съпругът на шефката на ВСМ има адвокатска кантора в Букурещ и недвижими имоти в Телеорман.

От информацията, представена от журналистите, става ясно, че съпругът на счетоводителката на "Тел Друм" Николета Пене - Дачиан, е работил като директор за механизацията в компанията, след което е станал шеф на Автомобилния регистър в Телеорман, а после е назначен за регионален ръководител на Държавния инспекторат за контрол на пътния транспорт, който отговаря за шест окръга.

Предприемчивата счетоводителка на "Тел Друм" е включила и майка си, която е пенсионерка, в мрежата от фирми, работили с "Тел Друм". Майката на Николета Пене - Флорентина Биолан, която взема пенсия от около 700 леи (293 лв.), става миноритарен акционер в компания, която върти милиони евро в сделки с "Тел Друм". Пенсионерката започва да прави вноски в малка застрахователна компания от порядъка на 120-150 000 леи. Застрахователната компания пък е собственост на Мугурел Георгиаш, който е стар приятел на Ливиу Драгня и баща на новия румънски консул в Торино - Йоана Георгиаш.

Бившият шеф на "Тел Друм" Петре Питиш е бивш общински съветник от СДП. Мениджърът в "Тел Друм" Мариан Фискуч е съученик на Драгня. Кумът на Петре Питиш - Дан Баркару, участва в шест паразитни фирми, които работят с "Тел Друм", като в две от тях е партньор със сина на Драгня - Валентин. Една от компаниите - "Интерфриго лоджистикс" е основана от колега от университета на Драгня старши, след което е поета от Дан Баркару, а Драгня младши е миноритарен собственик в нея. "Интерфриго лоджистикс" е имала транзакции с "Тел Друм" на стойност над 17 милиона долара. Същият Дан Баркару се засича с Драгня младши в свинефермата в община Салчия, която по чудо се отърва от прасетата си преди избухването на епидемията от африканска чума по свинете.

В куфара е намерен и един таблет, който изглежда е бил на тогавашния генерален директор на "Тел Друм" - Петре Питиш. В паметта на таблета са съхранени стотици снимки от личния живот на Питиш и на други важни персони от СДП и "Тел Друм", включително Ливиу Драгня.

Изглежда също, че куфарът е бил натъпкан с документи от бюрото на счетоводителката Николета Пене, включително резервации за почивки и касови бележки, като например разходите от прекаран уикенд за шопинг във Виена, които възлизат на 35 000 евро.

В куфара има и червена папка със знака на СДП, в която се намират лични документи на семейство Драгня: скица на лятната кухня на вилата в Александрия, копия от дипломата на Валентин Драгня, личната сметка на Ливиу Драгня в Румънската банка за развитие, както и няколко схеми във формат А3 на огромна вила на пет етажа с площ от 1015 кв.м., асансьор, 13 стаи, 12 бани, 4 кухни и стая за иконом. Вилата се локализира някъде в района на черноморския курорт Мамая. В папката има много фактури от строителството и довършителните работи във вилата, изплатени от "Тел друм", посочват от "Райз проджект".

Ливиу Драгня опита да иронизира журналистическото разследване, като пристигна вчера в парламента с два куфара, пише "Ромъния либера". Политикът каза, че в първия куфар има "понички" от "Райз проджект". На румънски език думата за поничка има и значение на "небивалица". За втория куфар Драгня каза, че "като всеки жител на Телеорман, е намерил в двора си куфар с документи, които още не са стигнали до Националната дирекция за борба с корупцията, и предложи на журналистите заедно да проверят какви са те.