Последният засега разговор на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е с папа Франциск, на когото заяви, че е недопустима промяна на статута на Ерусалим, който има значение за три религии. Президентът определи нападенията срещу палестински демонстранти като "безчовечни".

По-рано днес, след завръщането си от Великобритания (там проведе важна среща, за която ще стане дума по-долу), Ердоган обсъди ситуацията в Палестина с руския президент Владимир Путин, с германския канцлер Ангела Меркел, с иранския президент Хасан Рохани, с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, с държавния глава на Индонезия Джоко Видодо и с президента на Судан Омар ал Башир.

Двамата с Путин коментираха напрежението в региона, предизвикано от преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, и факта, че палестинските демонстранти в ивицата Газа са били "цел на нападения".

Според източници от турското президентство при поредицата разговори е била обсъдена предстоящата извънредна среща в петък в Истанбул на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС), тема на която ще бъде засиленото напрежение около преместването на посолството на САЩ в Ерусалим и събитията в Газа, където израелските сили убиха над 60 палестинци по време на протести.

По последни данни при сблъсъци с израелските сили на 14 май са загинали над 60 палестинци, а над 2800 са били ранени. Общо от 30 март, когато започнаха пограничните сблъсъци на палестинци с израелски войници, в района бяха убити най-малко 110 араби, а над 5000 бяха ранени.

Предишните дни Ердоган разговаря по телефона също с палестинския лидер Махмуд Абас, с краля на Йордания Абдула Втори, със саудитския крал Салман, с премиера на Малайзия Махатхир Мохамад, с емира на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах.

Телефонните разговори на Ердоган във връзка с обстановката в региона се очаква да продължат.

Мисия в Лондон

Ердоган се е срещнал в Лондон с членове на антиционистката еврейска организация Натурей карта, съобщава турското англоезично издание "Хюриет дейли нюз", цитирано от БТА.

На срещата са присъствали също министърът на Турция за ЕС Йомер Челик и президентският съветник Ибрахим Калън.

Натурей карта е еврейска религиозна организация, която се противопоставя на съществуването на държавата Израел, защото вярва, че евреите не бива да имат своя държава преди идването на Месията.

"Трябва да разберем и осъзнаем, че помагането на държавата Израел не е в услуга на еврейския народ", заяви Елаханан Бек, главният равин на организацията.

"Ние сме против държавата Израел. Ние сме против окупаторите и трябва да осигурим мир в региона. Ако искате да помогнете на евреите, следвайте примера на това, което направи турският президент: изтеглете посланика си от там и се освободете от отговорност", каза още Бек.

Срещата се е състояла вчера в разгара на напрежението в ивицата Газа, отбелязва "Хюриет дейли нюз".