Палестинската автономна власт, базирана на Западния бряг, обяви днес, че отзовава посланиците си в четири страни от Европейския съюз, изпратили свои представители на церемонията в чест на преместеното в Ерусалим посолство на САЩ в Израел, предаде Франс прес.

Става дума за Австрия, Унгария, Чехия и Румъния, съобщи палестинското министерство на външните работи. Представители на тези страни са участвали в церемония с американската делегация в израелското външно министерство в неделя - ден преди откриването на посолството на САЩ в Ерусалим.

Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и да премести там американското посолство, което досега бе в Тел Авив, огорчи палестинците. Те виждат в този ход отхвърляне на претенциите им към Източен Ерусалим който искат да направят столица на държавата, към която се стремят, отбелязва Франс прес.

До момената, примерът на САЩ да провъзгласи Ерусалим за столица на Израел и да премести посолоството си в Свещения град, е последван от две латиноамерикански страни. Днес Гватемала ще установи в Свещения град своята мисия в присъствието на гватемалския президент Джими Моралес. Парагвай съобщи, че ще направи същото до края на месеца.

Междувременно чешкият министър на външните работи Мартин Стропницки заяви днес, че във връзка с неотдавнашните събития в ивицата Газа Чехия не смята да бърза да последва примера на САЩ и да премести по-бързо посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

"Реакцията (на палестинците в сектора Газа на преместването на посолството на САЩ в Израел в Ерусалим) беше много остра. Що се отнася до (чешкото) посолство, ситуацията (с преместването му в Ерусалим) трябва да се прецени в този контекст", подчерта Стропницки в интервю за вестник "Млада фронта днес", заяви Стропницки, цитиран от ТАСС.

Чешкият външен министър допълни, че "нашият план, който обяви най-вече президентът Земан, е проект от бъдещето, за който няма конкретна дата". Чехия планира да засили дипломатическото, икономическото и културното си присъствие в Ерусалим. Осъществяването на тези планове, според чешкия външен министър, ще става постепенно.

По-рано беше съобщено, че президентът Милош Земан планира да направи официално посещение в Израел в края на тази година. Предполага се, че той ще участва в тържественото откриване на Чешки център в Ерусалим.

Неотдавна Стропницики каза пред журналисти, ще скоро ще напусне поста си на чешки външен министър. Според местни медии той ще стане посланик на Чехия в Израел.