Вчера беше подаден съдебен иск срещу плана на американския щат Тексас да разположи плаваща бариера на река Рио Гранде, за да попречи на нелегалните имигранти да преминат от Мексико, съобщава Франс прес.

Проектът, представен в четвъртък от републиканския губернатор на Тексас Грег Абът, включва поставянето на големи плаващи буйове по реката, които да възпират мигрантите, опитващи се да преминат реката. "Строежът започва днес", добави той в петък в Туитър, като публикува снимки на камиони, превозващи големи оранжеви буйове.

Река Рио Гранде, която извира в Скалистите планини на Колорадо, пресича Ню Мексико и Тексас, за да се влее в Мексиканския залив. Тя служи за естествена и международна граница между СААЩ и Мексико в продължение на около 2000 км. В Мексико е известна като Рио Браво.

Стив Маккроу, директор на Министерството на обществената безопасност, обясни на пресконференция, че системата цели да попречи на мигрантите да се удавят при опитите си за преминаване и ще бъде разположена на разстояние около 300 метра на пропускателния пункт "Ийгъл пас".

Губернаторът Грег Абът редовно обвинява президента Джо Байдън, че не е взел необходимите мерки за предотвратяване на пристигането на потоци от мигранти от Мексико, и обяви, че сам ще предприеме действия. Засега няма реакция от федералното правителство на САЩ не реагира веднага на съобщението, но вчера местен бизнесмен пое инициативата да се опита да блокира мярката.

Джеси Фуентес, собственик накомпания, която организира обиколки с каяк, се обърна към съда, "защото мястото, планирано за монтиране на тези шамандури, е точно там, където той организира дейността си и това ще навреди на дейността му", заяви адвокатът му Карлос Флорес. Той добави, че според него губернаторът няма такава компетентност и за подобни мерки е необходимо федерално разрешение.

Абът отговори в Туитър, че щатът Тексас има "конституционното право да защитава границите си".

/АГ/