Иран ще остави изключени камерите на надзорния орган за атомна енергия на ООН до възобновяване на ядрена сделка от 2015 г., заяви днес генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитиран от Ройтерс и БТА.

Иран е информирал МААЕ, че е премахнал нейно оборудване, включително и 27 камери, които са поставени съгласно договора от 2015 г., след като миналия месец агенцията прие резолюция с критики към Техеран.

"Няма да включим камерите на МААЕ, докато другата страна не се върне към ядрената сделка", заяви ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Мохамад Еслами.

В началото на месец юни 2022 г. Организацията за атомна енергия на Иран премахна две камери, наблюдаващи "онлайн монитор за обогатяване", инсталиран от МААЕ за наблюдение на обогатяването на уран. В изявление на организацията от 8 юни се казва още, че повече от 80 процента от камерите на МААЕ ще продължат да работят, както преди, съгласно споразуменията за защитни мерки.

Насър Канаани, който е говорител на иранското външно министерство, обвини генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси в "непрофесионални, нечестни и неконструктивни възгледи" за техеранската ядрена програма.

Освен това иранският представител допълни, че Техеран се надява, че ако САЩ проявят добра воля, скоро ще може да се стигне до възобновяване на ядреното споразумение.

Сделката от 2015 г. налагаше ограничения на ядрената програма на Иран програма в замяна на отменянето на международни санкции срещу Техеран.

През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп изтегли Вашингтон от споразумението и отново наложи икономически санкции. В отговор иранските власти нарушиха ограниченията по ядрената сделка.