Иран обмисля предложението на ЕС за организиране на неформална среща на сегашните страни по ядреното споразумение и САЩ, но още не е дал отговор, предадоха Ройтерс и ТАСС, като цитираха изявление на заместник-външния министър Абас Арагчи.

"Обмисляме предложението на Жозеп Борел за неофициална среща във формата 4+1 със САЩ и Иран", заяви Арагчи в интервю за държавната телевизия. "Ще се консултираме с нашите партньори, включително Русия и Китай, и ще отговорим в бъдеще", добави той.

Заместник-министърът подчерта, че според Техеран "за връщане на САЩ към ядреното споразумение не е необходима среща, единственият начин за това е да се отменят санкциите".

Шефът на МААЕ преговаря в Иран за още проверки

 

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси пристигна в Техеран, съобщи постоянният представител на Иран в МААЕ Казем Гарибабади, цитиран от Франс прес.

Гарибабади уточни в Туитър, че е посрещнал шефа на агенцията заедно с говорителя на Иранската организация за атомна енергия Бехруз Камалванди.

Гроси пристигна в иранската столица ден преди да изтече срокът, определен от иранския парламент за премахване на американските санкции. Техеран обяви, че ако до 21 февруари САЩ не отменят санкциите, наложените от правителството на предишния президент Доналд Тръмп през 2018 г., Иран си запазва правото да ограничи инспекциите на МААЕ в негови неядрени инсталации, включително в предполагаеми военни обекти.

Евентуално ограничаване на инспекциите ще влезе в сила от вторник, уточни ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи.

При все това Иран подчерта, че няма да престане да си сътрудничи с МААЕ и няма да гони инспектори на агенцията.

Рафаел Гроси каза, че по време на визитата си, която приключва днес, ще се срещне с високопоставени ирански представители, за да намерят взаимноприемливо решение, така че МААЕ да продължи ключовите си проверки в Иран.