Иран нарече инцидента в завода за обогатяване на уран в град Натанз "терористичен акт" срещу ядрената си програма, предаде Франс прес.

По-рано днес бе съобщено за проблем с електроснабдяването в обекта, както и че няма пострадали хора, нито замърсяване.

"Ислямска република Иран, осъждайки тази безполезна акция, подчертава необходимостта международната общност и Международната агенция за атомна енергия да се изправят срещу този антиядрен тероризъм", заяви в комюнике ръководителят на Иранската агенция за атомна енергия вицепрезидентът Али Акбар Салехи. Той не отправи обвинения срещу групировка или държава във връзка с инцидента, нито даде подробности за положението в завода.

"Тази акция отразява. . . провала на противниците на преговорите. . . за вдигане на жестоките санкции" на Съединените щати срещу Иран, отбеляза в същото време Салехи.

Той има предвид преговорите във Виена с цел връщане на САЩ в международното споразумение за иранската ядрена програма.

Вчера в завода в Натанз бяха въведени в експлоатация, в нарушение на ядрената сделка от 2015 г., нови центрофуги, които могат да обогатяват уран до по-високи равнища.

Какво се случи в завода Натанз: Има ли пръст Израел

В завода за обогатяване на уран тази сутрин е станал "инцидент", но няма пострадали, нито замърсяване, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки ирански медии.

Проблемът е бил свързан с електроразпределителната мрежа, каза по държавната телевизия Бехруз Камалванди, говорител на Иранската организация за ядрена енергия. Той увери, че няма ранени, нито замърсяване.

В момент когато ирански служители разследват инцидента, много израелски медии предположиха, че кибератака е причинила спиране на електрозахранването в Натанз и е повредила съоръжението, където са разположени новите центрофуги, отбелязва Асошиейтед прес. Макар израелските медии да не посочват източници за твърденията си, те поддържат близки връзки с израелската армия и разузнавателни служби.

Ако Израел наистина е причинил спирането на електрозахранването, това допълнително може да изостри напрежението между двете страни, които вече са въвлечени в подмолна война в Близкия изток.

Подобно действие би затруднило също усилията на основния партньор на Израел в сферата на сигурността - САЩ, да се върнат в ядрената сделка, чиято цел е да ограничи ядрената програма на Иран, за да не може Техеран, ако пожелае, да се сдобие с ядрено оръжие.

Инцидентът става по време на посещението на американския министър на отбраната Лойд Остин в Израел за среща с премиера Нетаняху и израелския си колега Бени Ганц, отбелязва АП.

Пред юли миналата година в подземния обект в Натанз стана експлозия, която иранските власти определиха като опит за саботиране на ядрената програма на страната. Подозренията паднаха върху Израел - заклет враг на Иран