При неизяснени обстоятелство яхтата "Алдабра", собственост на руския милиардер Дмитрий Мазепин, е успяла да напусне пристанище в Сардиния, въпреки че плавателният съд е бил задържан по силата на санкциите, наложени на Русия.

Британският в. Гардиън" пише, че корабът, чиято стойност е между 700 000 и 1 милион евро, е бил задържан през март в пристанището на Олбия в Сардиния. Яхтата е свързана с Мазепин, който е включен в списъка със санкции, след като Русия започна инвазията си в Украйна. Изданието отбелязва, че е било необходимо време, за да се докаже, че собственикът на плавателния съд е руски бизнесмен, тъй като яхтата е била регистрирана чрез верига от посреднически фирми.

През юни, само няколко часа преди да бъде получено последното официално доказателство, че "Алдабара" принадлежи на Мазепин, корабът е напуснал пристанището в Сардиния.

Полицията на Сардиния е установила, че Мазепин е наел чуждестранна компания, която на свой ред се е договорила с капитана, който е извел "Алдабара" от Олбия. След като напуска Сардиния, яхтата прави кратък престой в пристанище Бизерте в Тунис, откъдето следите на плавателния съд се губят.

Компанията, която е помогнала да се организира отпътуването на яхтата и капитанът, който твърди, че не е знаел, че корабът принадлежи на руски бизнесмен, са заплашени от глоба в размер до 500 000 евро.

Това е първият случай в Италия, когато руснак от списъка със санкции успява да изнесе замразени активи от страната.

Дмитрий Мазепин е основният собственик на "Уралхим". Той е известен като баща на Никита Мазепин, пилот от Формула 1, който се състезава за отбора на "Хаас". В началото на март - няколко дни след нахлуването на Русия в Украйна - "Хаас" прекрати договора си с Никита Мазепин и спонсорското си споразумение с "Уралкалий", която се ръководи от бащата на пилота - Дмитрий Мазепин.

След началото на войната по силата на санкциите на ЕС започна замразяването на активите на руски бизнесмени на територията на Еевросъюза, включително задържането на техните яхти. ЕС обмисля възможността да насочи иззетите активи за компенсиране на щетите, нанесени на Украйна по време на войната.