Тайните служби на САЩ и Германия в продължение на години са шпионирали близо сто страни с помощта на швейцарска компания, работеща в сферата на сигурността на комуникациите, предадоха Франс прес и ДПА. Агенциите се позовават на разследване на американския вестник "Вашингтон пост" и германската телевизия Цет Де Еф.

След Втората световна война компанията "Крипто" АД става лидер на пазара за продукти, гарантиращи сигурността на комуникациите. Тя продава продуктите си в над 120 държави.

Сред клиентите на "Крипто" са "Иран, военните режими в Латинска Америка, Индия, Пакистан и дори Ватикана", пише  "Вашингтон пост". Компанията е купена тайно от американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) през 1970 г. в рамките на партньорство с германското външно разузнаване БНД. Германската служба се оттегля от проекта в началото на 90-те години, но ЦРУ продължава да използва услугите на швейцарската компания до 2018 г.

С помощта на продуктите на швейцарската компания американските тайни служби са получавали достъп до информацията на правителства в Близкия изток, Латинска Америка и другаде по света, като се започне със заложническата криза в Иран през 1979 г. и се стигне до либийския атентат в берлинска дискотека през 1986 г.

Съветският съюз и Китай не са купували продукти на Крипто АД, което ги е предпазило от шпионските дейности на компанията, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Швейцарското министерство на отбраната заяви, че правителството в Берн е решило да започне разследване на случая, за да бъдат изяснени всички свързани с него обстоятелства.

Компанията "Крипто" АД бе ликвидирана през 2018 г.