Многонационалният екипаж на търговски кораб, който вчера беше поразен в Аденския залив от балистична ракета, изстреляна от йеменските бунтовници хуси, съобщи за трима загинали и най-малко четирима ранени, заяви Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ), цитирано от Ройтерс и БТА.

В комюнике американските военни посочват също, че ракетното попадение е причинило значителни щети на плавателния съд.

По-рано през деня агенция за наблюдение на корабоплаването съобщи, че трима души от екипажа на плаващия под флага на Барбадос товарен кораб "Тру Конфидънс" (True Confidence) са изчезнали, а четирима са получили тежки изгаряния, след като съдът е бил повреден край бреговете на Йемен. Корабособственикът каза, че плавателният съд е бил ударен от ракета, за която се предполага, че е била изстреляна от хусите.

В последствие йеменските бунтовници поеха отговорност за нападението.

Гръцките оператори на "Тру Конфидънс" съобщиха, че корабът се носи по течението и е обхванат от пожар. Те казаха също, че не разполагат с информация за състоянието на 20-членния екипаж и тримата въоръжени охранители. На борда има 15 филипинци, четирима виетнамци, двама граждани на Шри Ланка, един индийски и един непалски гражданин.

Американски военен представител, пожалал да останен неназован, каза, че от "Тру Конфидънс" се е виждало да излиза дим, а също, че във водата близо до кораба е била забелязана спасителна лодка.