Броят на ежедневните нови заразявания с коронавирус в света достигна ново рекордно ниво, надхвърляйки 150 000, заяви днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус и предупреди, че пандемията се ускорява, предаде ДПА.

Почти половината нови случаи, съобщени на СЗО в сряда, са регистрирани в Северна и Южна Америка. Голям брой е имало също така в Южна Азия и Близкия изток.

"Светът е в нов и опасен етап", каза Тедрос на пресконференция в Женева.

По думите му има повишен риск, защото много хора вече не искат да бъдат затваряни по домовете си, а правителствата силно желаят отново да отворят своите общества и икономики.

"Призоваваме всички страни и всички хора да проявяват извънредна бдителност", заяви той.

Коронавирусът присъствал в отпадните води на Милано и Торино още от декември 2019 г.

Новият коронавирус е присъствал в отпадните води на градове Милано и Торино в Северна Италия още от декември 2019 г., два месеца преди официално да бъде регистриран първият болен от Ковид-19 в страната, предаде Франс прес, като се позова изследване на италианския Висш здравен институт.

"При изследването бяха анализирани 40 проби от отпадни води, взети между октомври 2019 и февруари 2020 г. Резултатите, потвърдени от две различни лаборатории с два различни метода, потвърдиха присъствието на РНК на вируса SARS-Cov-2 в пробите, взети в Милано и Торино на 18 декември 2019 г.", се казва в комюнике на здравния институт.

Сходни следи от коронавируса са били открити в отпадните води и на Болоня на 29 януари 2020 г., докато първият случай на коронавируса в Италия беше установен официално на 20 февруари тази година в градчето Кодоньо недалеч от Милано.

В пробите от отпадните води, взети през месеците октомври и ноември 2019 г., не били открити никакви следи от новия коронавирус. "Това изследване може да ни помогне да проследим началото на разпространението на коронавируса в Италия, което е сходно с подобни изследвания във Франция. В тази страна бяха взети проби на хоспитализирани пациенти със следи от SARS-CoV-2 още пред декември 2019 г.", се казва в прессъобщението на италианския здравен институт.

Тези заключения съответстват и на оценката на китайските учени, които предполагат, че вирусът се е появил през декември миналата година на животински пазар в град Ухан, въпреки че Пекин тези дни намекна, че е възможно вирусът да е дошъл в Китай от чужбина. Изследвания обаче допускат възможността вирусът да е съществувал в Китай преди декември.

Италианският институт цитира също испанско проучване, при което е била идентифицирана РНК на този вирус в отпадните води на Барселона в средата на януари, което е около 40 дни преди официалното обявяване на първия случай в Испания.

Резултатите ни потвърждават установения вече международно факт, че е много важно да се наблюдава вируса в пробите, взети от отпадните води и водите, влизащи в пречиствателните инсталации, посочва в италианското изследване един от ръководителите на института, Лука Лучентини.

Според Лучия Бонадона, друг представител на италианския здравен институт, през юли ще започни пилотен проект за следене за евентуални следи от вируса в отпадните води на курортни места.

Въз основа на резултатите от пилотния проект смятаме, че можем да се подготвим за наблюдение на територията на цялата страна в потенциално най-критичните периоди, идната есен, допълни Бонадона.