Страните от Европа е необходимо да се подготвят за завръщането на новия коронавирус, заяви директорът на Европейското регионално бюро на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клюге, цитиран от ТАСС.

По време на брифинг в Копенхаген специалистът изтъкна, че трябва да се използва всяка възможност за подготовка за посрещането на втора вълна на заразата. Това трябва да стане както в нашите системи за оказване на помощ в извънредни ситуации, така и в системите за оказване на планова медицинска помощ.

"С други думи, трябва да се надяваме на най-доброто, но да бъдем подготвени и за най-лошото - завръщането на Covid-19", заяви Клюге. Според него коронавирусът може да обхване отново цели страни, региони, градове и отделни области. Резултатите от това, което ни предстои, са пряко зависими от предприетите в настоящия момент мерки.

Според Клюге епидемията от Covid-19 продължава да се намира в активна фаза в много страни по света. Медицинските служби не трябва да отслабват своята бдителност след възвръщането към нормалния живот.

Необходимо е да бъде продължено наблюдението на епидемиологичната обстановка, да бъдат своевременно откривани случаите на Covid-19, да продължи тестването и проследяването на контактите на заразените. По този начин ще се избегне въвеждането в близките седмици и месеци на нови карантинни мерки.

Увеличават се случаите на туберкулоза в условията на пандемията

Световната здравна организация алармира още, че в условията на пандемията с Ковид-19, броят на заболяванията от туберкулоза може да нарасне, съобщава ТАСС.

"Разбираемо е световното внимание да е приковано от пандемията с новия коронавирус, но при нас възникват сериозни опасения, че във връзка с тази ситуация количеството на смъртни случаи от туберкулоза може да нарасне. В европейския регион се наблюдава 60 процентно намаление на откриването на случаите на туберкулоза. Според нашите епидемиологични модели, ако тази тенденция се съхрани в продължение на три месеца, тя може да доведе до 7 хиляди допълнителни смъртни случая в европейския регион", заяви директорката на глобалната програма на СЗО за борба с туберкулозата Тереза Касаева по време на брифинг в Копенхаген.

По думите на Касаева 23 хиляди души умират годишно от туберкулоза на Стария континент, а над 260 хиляди се разболяват от нея. Сред тях се наблюдават 77 хиляди случая на лекарствено-устойчива форма на това заболяване. СЗО е представила своите препоръки за продължаване на оказването на помощ на туберкулозно болните в условията на пандемия.