Световната здравна организация даде съвет - хората, които са били в контакт с новия коронавирус, да бъдат тествани, дори и да не показват симптоми на инфекция, предаде Ройтерс.

Епидемиоложката от СЗО Мария ван Керхов каза, че агенцията на ООН препоръчва предполагаемите случаи на инфекция и техните контакти да бъдат тествани, ако е възможно, но добави, че фокусът трябва да бъде върху хората, проявяващи признаци на инфекция.

Коментарът й бе направен, след като Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ съобщиха тази седмица, че хората, които са били в контакт със заразен, но не проявяват симптоми, може да няма нужда да бъдат изследвани. С това правителствената агенция изненада лекари и политици и си навлече обвинения, че становището й е политически мотивирано.

Майк Райън, ръководител на програмата за извънредни ситуации на СЗО, каза, че има основание за тестване на асимптоматичните и пресимптоматичните случаи, особено там, където се появи огнище.

По думите му обаче масовото изследване на населението е скъпо и нереалистично. "Това поглъща огромни ресурси", каза Райън. Така че трябва да се фокусираме върху тестването на точните хора, трябва да се фокурираме върху максимално тестване в огнищата, върху качеството и скоростта на тестването", добави той.