Най-малко 123 души загинаха днес при свлачище в мина за нефрит в северната част на Мианма, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на информацията съобщи, че са намерени 123 тела след свлачището в мината в Хпакант - център на най-голямото и най-доходоносно находище на нефрит в света.

Пожарната служба на Мианма, която координира спасителните операции, заяви, че са открити трупове на 126 души, но броят им вероятно ще нарасне.

Вижте снимки >>

"Миньорите в мината за нефрит са били затрупани от свляклата се кал", заяви пожарната.

Броят на загиналите при днешното свлачище е по-голям от този при подобна злополука през ноември 2015 г., взела 113 жертви, отбелязва АП.

Спасителните дейности продължават в търсене на изчезнали миньори в района на Хакант, областта Качин.

В Мианмар се намират едни от най-богатите залежи на нефрит в света, като мините имат дълга история на инциденти, много от които включват любители, търсещи скъпоценните камъните.

Калното свлачище, което е погълнало миньорите в Мианма, е предизвикано от проливните дъждове в региона, обявиха от противопожарната служба в социалните медии.

Снимка: Myanmar Fire Service Department via AP

Полицията коментира, че местните жители са пренебрегнали предупреждението от сряда да не се работи в мините след дъжда - съвет, който е можел да спаси множеството погубени животи.

Снимка: Фейсбук страница на Пожарната служба на Мианма

Противопожарната служба публикува снимки на пожарникарите, изнасящи тела в брезентови чували.

Главният кореспондент на "BBC" в Банкок коментира, че от видео запис от момента на инцидента се вижда огромна кална маса, което се влива в голяма наводнена яма. Впоследствие земната маса се свлича, изтласквайки водата в прилежащата долина. Противопожарната служба е публикувала снимки на пожарникарите, изнасящи тела в брезентови чували.

Снимка: Myanmar Fire Service Department via AP

Маунг Каинг, 38-годишен миньор, разказа пред "Ройтерс", че е видял извисяващата се купчина кална маса, която е била на ръба да се свлече, при което хората започнали да викат и да бягат. Той си спомня:

"За по-малко от минута всички хора на дъното на ямата просто изчезнаха. Чувствам празнина в сърцето си... Хората бяха заклещени в калта и крещяха за помощ, но нямаше кой да им помогне".

Стотиците хора са били в мината с надеждата да открият нефритени камъни сред изпадалия от камионите чакъл. От миньорската дейност се образуват огромни ями, които могат да бъдат опасни поради липсата на залесяване в района, наподобяващ лунен пейзаж.

Търговията с нефрит в страната се оценява на повече от 30 милиарда щатски долара годишно, като в Хакант се намират най-богатите залежи на нефритени камъни. Кореспондентът на "BBC" информира, че през миналата година е прокаран нов закон за миньорството, но критици смятат, че правителството разполага с прекалено малко инспектори и ограничени юрисдикция, за да се противопостави на нерегламентираното миньорство. Свлачище в мина за нефрит в Качин погуби най-малко 90 души през 2015 година.