Това ще стане по време на 4-дневната стачка на "Луфтханза". "Джърмануингс" обаче предупреди, че ще има и отменени полети, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

"Луфтханза" отмени около 3200 полета, което засегна 10 000 пътници по света, след като над 4000 пилота започнаха тази нощ стачка, която ще продължи до ранните часове в петък. Въпреки стачката днес "Луфтханза" ще осъществи 160 вътрешни, 600 европейски и 80 далечни полета.
Авиокомпанията продължава да осъществява много от вътрешните си полети и полетите на къси разстояния в Европа.

Отменени са полетите за повечето далечни дестинации до Съединените щати, включително до Ню Йорк и Денвър. Най-вероятно полетите до Африка, Южна Америка и Азия ще бъдат осъществявани.

Според прогнози на компанията стачката може да струва 25 млн. евро (34 млн. д.) дневно. Освен "Луфтханза", стачката на пилотите засяга и "Джърмануингс" и "Луфтханза карго" (Lufthhansa Сargo). Компанията съобщи, че се опитва да пренасочи пътниците към други авиолинии или железопътен транспорт. На пътниците, които не могат използват друг транспорт, ще бъдат върнати парите.

Междувременно ръководството на "Луфтханза" подаде иск в Трудовия съд във Франкфурт с молба за съдебно разпореждане за прекратяване на стачката.

Браншовият профсъюз "Кокпит" (Cockpit) настоява за един и същи колективен трудов договор за заплатите за всички пилоти от групата, включително филиалите й в чужбина, което ръководството отхвърля. Профсъюзът настоява също така за гаранции за заетостта на над 4000 пилоти, но "Луфтханза" вече заяви, че гарантира работните места до края на 2012 година.

Вижте снимки