Руските власти свалиха знамето на Русия от сградата на областната администрация в Херсон.

Местни издания публикуваха снимки на сградата, на които флагът отсъства. Появиха се и информации, че руснаците са оставили някои от контролните пунктове на десния бряг на река Днепър.

Боевете в Херсон може да започнат в близко бъдеще, твърдят назначените от Русия власти на Херсонска област.

"Мисля, че всичко това може да се случи през следващата седмица и половина или две ", заяви пред руските медии Кирил Стремоусов, "заместник-ръководител на администрацията".

Той заяви също така, че основните украински сили се струпват в край Николаев и Кривой рог. В същото време те напипват отбраната на руснаците на малки групи по линията на съприкосновение.

Според Стремоусов боеве могат да се водят и на левия бряг на Днепър - в 15-километровата зона на левия бряг на реката. Ето защо, казва той, и там се извършва евакуация.

Пътуването към Херсон от левия бряг вече е затворено, евакуацията от областния център все още е възможна чрез специални коридори, добави Стремоусов.

"Най-вероятно нашите войски ще се изтеглят на левия бряг на Херсонска област, а хората, които не са успели да се преместят от Херсон, трябва да се изтеглят на левия бряг възможно най-бързо", заяви Кирил Стремоусов.

Преди това украинските власти заявиха, че информацията за изтеглянето на руската армия на левия бряг на река Днепър е била умишлено раздухвана от самите руснаци, за да заблудят украинското командване.

Междувременно съветникът в украинската президентска администрация Алексей Арестович заяви в интервю за LatyninaTV, че украинската армия вече е изчерпала настъпателния си потенциал и няма запаси от западно оръжие, които да позволят в близко бъдеще настъпление от типа на това в Харков.

"Имаме поизчерпан офанзивен потенциал, защото не го произвеждаме сами, а всичко се доставя от Запада. Изразходвахме го за превземане на северната част на Херсонска област и за Харковската операция, а също и за отблъскване на всички онези главоломни набези в Бахмут. Ето защо сега нямаме резерви, за да създадем бързо и рязко една-две харковски операции и с радост да съобщим за поредния пробив, за много пленници и т.н.", каза Арестович.

Снимка: БТА/AP

Според него ще е необходимо време, за да се натрупат ресурси. Все пак Арестович смята, че украинската армия има шанс да постигне резултати, преди да се натрупат тези ресурси.

"Това не означава, че ще спрем усилията си. Методично ще нанасяме удари на врага и ще го смиламе. Може би ще успеем да постигнем някакви оперативни резултати, като отслабим вражеската групировка до състояние, в което тя няма да може да окаже съпротива, дори преди да са натрупани ресурси за глобална атака. Например, те може да се оттеглят сами, да избягат, защото не могат да издържат. И ние ще се възползваме от това", каза Арестович.

Според британското разузнаване в средата на октомври загубите на руската бронирана техника са нараснали до над 40 на ден, което се равнява приблизително на бойната ефективност на един батальон.

Това е накарало Русия да придобие през последните седмици поне 100 допълнителни танка и БМП от беларуските запаси.

А руските войници са "разочаровани, че са принудени да служат в стари бойни машини на пехотата, които наричат алуминиеви кутии", се казва в доклада.

Според британското разузнаване бронираните части и артилерията са в основата на руския метод на водене на война.

Съобщава се също, че въоръжените сили на Украйна са затруднени отчасти от трудностите при намирането на артилерийски боеприпаси и достатъчно годни бронирана техника, които да ги заменят загубите.

В същото време стана известно, че в Русия се разглежда възможността за връщане на двугодишната наборна служба в армията. Съветът на федерацията ще проведе консултации по въпроса. Това съобщи за РИА Новости Виктор Бондарев, ръководител на комисията по отбрана към Съвета на Федерацията на Съветския съюз. Според него тази идея ще получи подкрепа.

От 2008 г. насам срокът на служба в руската армия е една година, а преди това е бил две години.