Назначените от Русия власти на кримския град Севастопол обявиха днес, че противовъздушната отбрана е свалила дрон, предадоха световните агенции. В Севастопол се базира руският Черноморски флот.

Михаил Развожаев, подкрепяният от Русия губернатор на града, написа в "Телеграм", че дронът е бил свален в ранните часове на деня. Засега няма коментар от страна на Украйна. Дронът е бил свален над водите на Черно море близо до Севастопол.

Пристанището на града на няколко пъти бе взето под прицел от украински дронове. На 4 януари, например, два дрона бяха свалени.

Вчера по обед руско време влезе в сила едностранно прекратяване на огъня, обявено от руския президент Владимир Путин по повод православната Коледа. То ще продължи 36 часа. 

Руските войски ще продължат да спазват прекратяването на огъня до полунощ въпреки обстрела на Въоръжените сили на Украйна по населени пунктове и позиции на Руската федерация, съобщи министерството на отбраната на Русия, цитирано от ТАСС.

Украйна отхвърли прекратяването на огъня и го определи като лицемерна тактика за отклоняване на на вниманието, прилагана от руските окупатори.

Вчера въпреки прекратяването на огъня в цяла Украйна зазвучаха сирени, като тревогата бе отменена едва след два часа.

Един човек е загинал и седем са били ранени при руски обстрел в Херсонска област в Украйна през последното денонощие, съобщи областният управител Ярослав Янушевич. По думите му са били извършени близо 40 атаки въпреки обявеното спиране на огъня за православната Коледа.

Руските сили са нанесли удари и в райони на Харковска област, където са нанесени щети на жилищни сгради и стопански постройки.

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин в поздрава си към руснаците и православните християни за Рождество Христово отбеляза ролята на църковните организации в поддръжката на "специалната военна операция" в Украйна, предаде ТАСС.

"Сърдечно ви поздравявам за Рождество Христово. Този светъл и любим на всички празник вдъхновява хората за добри дела и стремеж, служи за утвърждаване на обществото на такива непреходни и духовни ценности и нравствени ориентири, като милосърдието, състраданието, доброто и справедливостта", се казва в изявлението на Путин.

Той отбеляза и съзидателния принос, който има Руската православна църква и други християнски вероизповедания в Русия за единството на обществото, съхраняването на историческата памет, възпитането на младежта и укрепването на семейството. "Църковните организации отделят първостепенно внимание в поддръжката на международния и междурелигиозния мир и съгласие в нашата страна, грижат се за онези, които се нуждаят от помощ, поддържат нашите военни, участващи в специалната военна операция", заяви Путин и добави, че тази работа на църквата и църковните организации заслужава най-искрено уважение.

Путин пожела на православните християни здраве, успехи и всичко най-добро.

Министерството на отбраната на Русия публикува кадри от празнична коледна служба с участието на военнослужещи, участващи в специална военна операция на територията на едно от подразделенията на Западния военен окръг.

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил поздрави зрителите за Рождество Христово и призова да се грижат за близките, да проявяват състрадание и да помагат на нуждаещите се. Обръщението на главата на Руската православна църква беше показано в ефира на централните телевизионни канали.