Видеозаписът, споделян в социалните мрежи, за който се твърди, че показва как кметът на Лондон Садик Хан заявява, че пропалестинските шествия са по-важни от събитията за отбелязване на Деня на примирието, е фалшив, съобщи негов говорител, цитиран от Ройтерс и БТА. Полицията разследва случая.

"Лондонската полиция и експертите ѝ за борба с тероризма знаят за видеото, което се разпространява и раздухва в социалните мрежи от крайнодесни групи, и разследват активно случая", каза официалният представител на кмета на Лондон, който е представител на Лейбъристката партия.

Засега няма отговор от Лондонската полиция на запитване на Ройтерс за коментар.

Клипчето в социалните мрежи може да нагнети още повече напрежението в британската столица, ден преди голямо пропалестинско шествие, което е планирано да съвпадне с годишнината от края на Първата световна война, отбелязва Ройтерс.

Премиерът Риши Сунак определи митинга като "провокация".

Има опасения, че може да се стигне до противопоставяне и изблици на насилие, след като крайнодесни организации посочиха, че ще излязат утре - когато се отбелязва Денят на примирието - да бранят военния мемориал, известен като Кенотафа.