Американските Сухопътни войски се сдобиха днес с първата си постоянна база в Полша, съобщи полската новинарска агенция ПАП.

Базата, официално наречена "Американски гарнизон - Полша" (US Army Garrison Poland), е разположена край западния полски град Познан. Тя ще изпълнява функциите на предно командване на Пети армейски корпус на САЩ.

"Днес ставаме свидетели на началото на постоянно присъствие на американски военен гарнизон на полска земя", каза полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак на церемонията по откриването. "Това е важно събитие както за историята на Полша, така и за историята на полско-американските взаимоотношения", допълни той.

"Важно е, че западният свят е обединен, че западният свят се чувства защитен, а той се чувства защитен, когато нашите въоръжени сили си взаимодействат", заяви още Блашчак.

Според него организацията на американския военен гарнизон в Полша е била осъществена посредством близкото сътрудничество между въоръжените сили на двете страни. "Това е важно за сигурността на страната, но също и за сигурността на целия Източен фланг на НАТО", каза той.

Марк Бжежински, посланикът на САЩ в Полша, заяви, че присъствието на американските Сухопътни войски в Полша ще донесе дълготрайна сигурност за страната.

"Това е знак, че ние ще останем тук, че Съединените щати са ангажирани с Полша и НАТО и че сме обединени пред лицето на руската агресия, добави Бжежински.

Джон Колашески - генералът, командващ на Пети армейски корпус на САЩ - каза, че гарнизонът доказва американското участие в обезпечаването на сигурността за Европа и за поляците.

Понастоящем съюзническите войски, разположени в Полша, са повече от когато и да било и ролята на гарнизона, макар и скромна на пръв поглед, е важна за поддържането на бойната готовност на съюзническите военни подразделения, добави той.

Щабът наброява 13 военни и 140 цивилни, като през март Пентагонът каза, че първите военнослужещи вече са пристигнали в базата.

Създаването на щаба и на гарнизона е резултат от решение, взето от американския президент Джо Байдън на срещата на върха на НАТО в Мадрид през 2022 г.

Съединените щати имат подобни бази в Белгия, Германия и Италия.