Стрелбата в джамия в Норвегия се разследва като терористичен акт, съобщиха от полицията в Осло.

"Разследването показа, че нападателят има десноекстремистки възгледи", заяви полицейският представител Рюне Скьолд.

По думите му заподозреният има антиимигрантски възгледи и изразил подкрепа за Видкун Квислинг - норвежкия политик, сътрудничил на окупационните германски сили.

Засега са му повдигнати обвинения в опит за убийство и убийство, но не и в тероризъм.

Млад мъж, въоръжен с множество огнестрелни оръжия, нахлу вчера в ислямския център Ан Нур в предградието на Осло Берум и откри огън, но беше обезвреден от молещите се. Пострада само един човек.

Малко след вчерашното нападение в предградието Берум, недалеч оттам беше открито тялото на млада жена, която е свързана с нападателя.

Вчера нападателят, описан като "млад бял мъж", беше задържан от богомолци след нападение срещу ислямския център Ан Нур в предградието на Осло Берум. По време на атаката в центъра са се намирали само трима души.

Стрелецът бил обезвреден от богомолци преди идването на полицията. Изглежда, че той е бил обезвреден от 75-годишен вярващ.

Извършителят живеел в околностите на Осло и е познат на органите на реда, но няма криминално минало. Той е от норвежки произход.

Първоначално полицията съобщи за един прострелян, но по-късно уточни, че пострадалият е получил леки травми и не е сигурно дали те са от огнестрелно оръжие.

Няма информация за други нападатели. Преди нападението не са били отправяни заплахи срещу центъра.

Вчера местните медии съобщиха, че е нападателят в джамията е публикувал във форум в интернет похвала за извършителя на нападенията срещу две джамии в Нова Зеландия през март, когато бяха убити 51 души.