На сайта на "Република Флорида" групата се самоопределя като "организация за защита на гражданските права на белите", чиято цел е да създаде бяла етническа държава във Флорида*.

Смята се, че лидерът на групата е Джордан Джереб.

Джереб потвърди, че нападателят в училището е Никълъс Крус е член на организацията и е участвал в военизирани учения в Талахаси, предаде Асошиейтед прес. Той добави, че групата свиква "спонтанни демонстрации на случаен принцип" и се опитва да не участва в модерния свят.

„Джереб заяви, че не познава Крус лично, но подчерта, че той не е действал от името на групата и отговорността за деянието му е лично негова.

Лидерът на "Република Флорида" добави, че Крус е имал някакви проблеми с момиче и вероятно решението да извърши нападението в деня на Свети Валентин не е съвпадение.

19-годиният Крус е бивш ученик на гимназията "Марджъри Стоунман Дъглас" в Паркленд, където застреля с полуавтоматична пушка 17 души - деца и възрастни. Преди време бил изключен от училището дисциплинарно. Имал психически проблеми и минал военно обучение. Купил си и полуавтоматична пушка AR-15, с която стрелял. Този тип пушка е на въоръжение в полицията. Тя се продава на граждани с цел самоотбрана и лов.

Кървата баня става малко преди края на часовете вчера. Той задейства алармата за пожар и бившите съученици на Крус помислили, че това е поредна учебна тревога, при каквато те трябва да напуснат класните стаи. В този момент Крус, въоръжен с противогаз, димни гранати и голям брой пълнители, открива огън  с пушката и избива 17 души.

Съдия в щата Флорида нареди той да остане в ареста без право на освобождаване под гаранция. На 19-годишния Никълъс Крус е предявено обвинение за предумишлено убийство на 17 души, по 17 пункта. 

Крус се яви пред съда в оранжев затворнически комбинезон, с белезници на ръцете. Адвокатката му не оспорва заповедта на съдията.

Вижте снимки >>

По-рано специалният агент Роб Ласки, участващ в разследването на трагедията, съобщи, че през септември миналата година ФБР е получило информация за заплашително видео, публикувано в Ютюб от потребител на име Никълъс Крус, но не е успяло да го идентифицира.

Междувременно президентът на САЩ  Доналд Тръмп не спомена изобщо думите "огнестрелно оръжие" в обръщението си към нацията, но обеща да се заеме с трудния проблем за справянето с психичните разстройства..

"Имало е толкова знаци, че нападателят е психически неуравновесен. Той дори е бил изхвърлен от училище за лошо поведение. Съседите и съучениците му са знаели, че той представлява сериозен проблем. Винаги съобщавайте такива неща на властите, отново и отново!", написа Тръмп в Туитър рано сутринта.

Тръмп обеща да посети Паркленд, където се намира гимназията "Марджъри Стоунман Дъглас", за да се срещне със семействата на загиналите и местните власти и да продължи да координира реакцията на федералните власти.

Освен 17-те загинали в болницата се намират 14 пострадали, отбелязва ТАСС.

Това е училищната стрелба с най-много жертви в САЩ след убийството на 20 деца от началния курс и шестима възрастни в Санди Хук на 14 декември 2012 г., припомня АФП


* Белия национализъм е политическа идеология, която се застъпва за расово определение на националната идентичност за бели хора, противопоставя се на мултикултуриализма. Според Самюъл Хънтингтън негативната демографската промяна в САЩ, в полза на небялото население носи нова култура, която е нискоинтелектуална и с нисък морал.