Близо 200 привърженици на опозицията се събраха днес пред центъра за задържане в Минск, в който се намира съпругът на техния лидер и кандидат за президент за изборите на 9 август Светлана Тихановска, предават Франс прес и БТА.

Блогърът Сергей Тихановски бе арестуван от 29 май. Той се кандидатира за президент и водеше кампания срещу държавния глава Александър Лукашенко, преди да бъде заменен след ареста си от съпругата си Светлана, включила се тогава в кандидат-президентската надпревара. Тихановски е обвинен в нарушения на обществения ред и може да получи няколко години затвор.

Снимка: БТА/AP

Днес негови привърженици се събраха пред ареста, защото блогърът има рожден ден - навършва 42 години. Демонстрантите носеха цветя и бели и червени балони - в цветовете, превърнали се в символи на опозицията.

Те скандираха "Честит рожден ден" и ръкопляскаха, за да поздравят блогъра. Протестиращите изпяха и популярната песен "Пусть бегут неуклюже" от филма "Крокодилът Гена", допълва ТАСС.

След това демонстрантите пуснаха в небето балоните, които носеха.

Беларуската опозиция съобщи днес, че има намерение да приключи до края на деня формирането на Координационния съвет за предаване на властта. В него ще влязат 70 души, съобщи Олга Ковалкова, близка сътрудничка на Светлана Тихановска.

Ситуацията в Беларус беше повод и за телефонен разговор между германския канцлер Ангела Меркел с руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС. Разговорът се е състоял по инициатива на Берлин, съобщи пресслужбата на Кремъл.

В него в детайли двамата лидери са анализирали ситуацията в Беларус, която се усложни след президентските избори. От руска страна е било акцентирано, че каквито и да е опити за намеса отвън във вътрешните дела на Беларус са неприемливи, защото ще доведат до още по-голяма ескалация на кризата.

Изразена е била надежда за скорошна нормализация на обстановката.

В Минск днес Лукашенко пък награди с медали за безупречна служба представителите на правоприлагащите органи, помогнали му да потуши със сила протестите, продължаващи вече десети ден, предаде Ройтерс.

Снимка: БТА/AP

В опит да смаже и стачките, обхванали някои от най-големите заводи в страната, правителството изпрати съобщение до ръководството на държавните предприятия с призив да гарантират, че работниците изпълняват задълженията си и спазват дисциплината.

Изпълняващият длъжността беларуски министър на външните работи Владимир Макей пък разговаря по телефона днес с колегите си от Финландия и Швеция, предаде Ройтерс.

В разговора с финландския дипломат Пека Хависто е бил изразен взаимен интерес за запазване на комуникационните канали и поддържане на диалога.

В разговора с шведската министърка Ан Линде двамата са обсъдили перспективите пред сътрудничеството на Беларус с ЕС.