"Украинските войски са в контранастъпление от няколко месеца, но също така знаем, че Русия е мобилизирала и попълнила редиците на армията, много от мобилизираните сега се обучават. Всичко това предполага, че те се готвят за продължаване на войната и за евентуален опит за нова офанзива", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю пред BBC.

Русия увеличава броя на военнослужещите си със 137 хиляди души с началото на новата година. Съгласно указ на президента Владимир Путин от август, който влиза в сила днес, броят на военнослужещите ще бъде увеличен до около 1,15 милиона души. Общият брой на ангажираните в руската армия, който включва и служителите, изпълняващи административни функции, ще нарасне до 2 милиона души, припомни ДПА.

Според Столтенберг, конфликтът между Русия и Украйна вероятно ще бъде разрешен чрез мирни преговори. Според него обаче условията, върху които ще се базира мирното споразумение, зависят от баланса на силите между двете страни. Йенс Столтенберг призова за съответстваща подкрепа за Украйна.

"Включително военна подкрепа, защото това е единственият начин да убедим Русия да седне на масата за преговори и да признае Украйна като суверенна, независима държава в Европа", категоричен е генералният секретар на Алианса.

На 29 декември Андрий Ермак, ръководител на кабинета на президента на Украйна, заяви, че Киев и Вашингтон имат еднакви цели и разбиране за условията за прекратяване на конфликта с Русия. Той подчерта, че компромисът с Москва е невъзможен, тъй като тогава Украйна няма да постигне териториална цялост и суверенитет.

На 22 декември The Wall Street Journal съобщи, че украинският президент Володимир Зеленски подготвя мирен план за разрешаване на конфликта. Според вестника планът ще се основава на десет условия, които украинският лидер постави на срещата на Г-20. Те включват, наред с други неща, изтеглянето на руските войски и признаването на суверенитета на Украйна. Кремъл твърди, че мирен план е невъзможен, докато Киев не признае анексираните региони за руски.